Les gazelles (2014)

Regie: Mona Achache | 99 minuten | komedie | Acteurs: Camille Chamoux, Audrey Fleurot, Joséphine de Meaux, Nairdra Ayadi, Anne Brochet, Olivia Côte, Franck Gastambide, Samuel Benchetrit, Camille Cottin, Rachel Arditi, Grégoire Ludig, David Marsais, Josiane Balasko, Sam Karmann, Stéphane De Groodt

Net nadat Marie, hoofdpersoon in de Franse komedie ‘Les gazelles’, samen met haar vriend een hypotheekcontract heeft getekend – en ze voor haar gevoel dus de komende dertig jaar van haar leven volledig uitgestippeld heeft – ontmoet ze op haar werk, een soort sociale dienst, een oudklasgenootje. Deze Charlotte, die ze al zo’n vijftien jaar niet gezien heeft, heeft een heel wat spannender leven achter zich dan Marie. Ietwat schuchter geeft Marie toe dat ze nog altijd samen is met Eric, met wie ze op school al verkering had. Na sluitingstijd drinkt ze in een opwelling een kop koffie met Martin, een aantrekkelijke man die net te laat bij Marie’s kantoor aankomt. Hij flirt met haar en Marie geeft hem haar telefoonnummer. Die avond hebben Marie en Eric een etentje met vrienden en beginnen de barstjes in de relatie zich aan de buitenwereld te tonen. De daaropvolgende nacht besluit Marie halsoverkop, na een paniekaanval – niet haar eerste die dag – Eric te verlaten. Ze gooit wat kleding in een koffer en vertrekt – ondertussen wat zinnen uitkramend als: “Ik word gek. Ik moet hier weg.” Omdat ze zonder vooropgesteld plan is vertrokken, weet ze geen andere bestemming dan het huis van collega Sandra, waarvan ze weet dat er die avond een feest gegeven wordt.

Het nieuwe leven bevalt Marie best goed. Toegegeven, het is wat lastig om onderdak te vinden. Bij een zwangere vriendin en haar vriend kan ze niet terecht omdat het kind binnen een paar maanden verwacht wordt, bij haar ouders wordt ze al snel gillend gek en Martin blijkt haar alleen goed te vinden voor een one-night-stand. Dat Marie meer verdriet om zijn afwijzing heeft dan om de verbroken relatie met haar jeugdliefde met wie ze al bijna een generatie samen is, is wat ongeloofwaardig. Het helpt in ieder geval niet om meer sympathie voor haar op te brengen.

‘Les gazelles’ vertelt de zoektocht naar geluk van een jonge vrouw die in een soort midlifecrisis terecht is gekomen. De paniekaanvallen die Marie heeft zijn voor haar het bewijs dat ze onvervulde verlangens heeft, en dat ze meer uit het leven wil halen dan dat ze tot nu toe gedaan heeft. Haar relatie met Eric geeft haar plotseling geen voldoening meer en kleine dingen waar ze zich voorheen alleen aan ergerde vormen nu de spreekwoordelijke druppel: zijn continue drang tot foto’s maken met zijn iPhone, het ophalen van zijn neus en weigering om een bezoek te brengen aan de allergoloog. Op de dag dat ze de financiering voor hun appartement rond hebben, wordt dit alles haar teveel.

Het is jammer dat Marie al vrij snel in het begin van de film besluit dat haar leven een andere wending moet hebben. De kijker heeft nog geen mogelijkheid gekregen zich in te leven in haar situatie. De plotselinge keuze om haar vriend in het holst van de nacht, zonder fatsoenlijk gesprek vooraf, te verlaten, lijkt irrationeel en levert haar geen plusjes op. Ook haar latere daden wekken vaker wel dan niet ergernis op, met als toppunt de vrijpartij in de slaapkamer van Sandra’s minderjarige zoon (!). 

Met een egoïstische hoofdpersoon, voor wie het lastig is begrip op te brengen, is een film al gauw te lang. Gelukkig maakt de rol van Audrey Fleurot (Magalie uit ‘Intouchables’) wel wat goed. Haar Sandra is een veel realistischer personage en de roodharige actrice sprankelt van het scherm. De overige bijrollen zijn minder goed ingevuld, de nieuwe vriendinnenkring van Marie blijven typetjes.

Bij vlagen weet ‘Les gazelles’ wel te verrassen en de editor heeft zonder meer een stempel weten te drukken op de film. Door de razendsnelle montage van flashbacks krijgt de kijker soms een inzicht in de gedachtegang van Marie. Wat verder voor de film pleit is de consequentheid: naar het einde toe lijkt Marie het bekende “you don’t know what you’ve got ‘till it’s gone” adagium ter harte te nemen, maar uiteindelijk omarmt ze haar eerder gemaakte keuze.

Monica Meijer

‘Les gazelles’ verschijnt dinsdag 9 september 2014 op DVD.