Les innocentes (2016)

Regie: Anne Fontaine | 115 minuten | drama | Acteurs: Lou de Laâge, Agata Buzek, Agata Kulesza, Vincent Macaigne, Anna Próchniak, Klara Bielawka, Katarzyna Dabrowska, Dorota Kuduk, Joanna Kulig, Malgorzata Paprocka, Eliza Rycembel, Helena Sujecka

Polen 1945. Hartje winter. Een jonge vrouwelijke arts van het Rode Kruis wordt in het geheim bij een nonnenklooster ontboden voor een medisch noodgeval. Eenmaal gearriveerd blijkt dat het klooster wemelt van de medische noodgevallen. Terwijl dokter Mathilde de nonnen zo goed als gaat helpt, groeit de genegenheid en het respect tussen haar en de leden van de kloostergemeenschap. Probleem is alleen dat Russische militairen op de loer liggen tussen het klooster en de post van het Rode Kruis. En de oorlog is dan wel voorbij, maar de Russen vormen een gevaar voor iedere vrouw die hun pad kruist.

Iedere filmliefhebber zal bij de combinatie Polen, oorlog en nonnen denken aan de doodstille Oscarwinnaar uit 2013 ‘Ida’. Maar hoewel ‘Les innocentes’ (2016) ook zijn verstilde momenten kent, is de film dynamischer en sentimenteler dan ‘Ida’. Cinematografisch is ‘Les innocentes’ minder, al zijn sommige beelden (met een clair obscure á la Georges de la Tour) oogverblindend mooi. Al even mooi is de jonge Lou de Laâge in de rol van Mathilde. Tegelijk stoer en kwetsbaar, niet bang van een beetje bloed maar heel teder als het gaat om pasgeboren baby’s.

Wat ‘Les innocentes’ deelt met ‘Ida’ is de objectieve manier waarop tegen religiositeit wordt aangekeken. ‘Les innocentes’ onderzoekt vragen en dilemma’s van het tijdloze soort: hoe bewaar je je onschuld in een wereld vol kwaadaardigheid, waarom laat God alle ellende toe, wat is de beloning voor een leven in dienst van God, keer je de vijand echt je andere wang toe? Het fijne van ‘Les innocentes’ is dat het niet met antwoorden komt, maar dat de kijker er zelf mee aan de slag mag.

Helaas is niet alles even sterk aan deze film. Soms is het moeilijk om alle nonnen uit elkaar te houden en de relatie tussen Mathilde en haar joodse collega komt niet helemaal uit de verf. En dat alle Russen hier karikaturale bruten zijn, zegt misschien meer over 2016 dan over de oorlogsjaren. Meest storend is het eigenaardige gedrag van moeder-overste, dat niets te maken heeft met haar religie maar stamt uit een hoogst individuele stoornis.

Hoewel ‘Les innocentes’ nooit spectaculair goed wordt, past ze prima in het gedegen oeuvre van Anne Fontaine (‘Coco avant Chanel’, ‘Gemma Bovery’). Met opnieuw een stoere heldin met wie we best eens een avondje zouden willen doorzakken. Of discussiëren over geloof, dat kan natuurlijk ook.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 17 maart 2016
DVD-release: 5 juli 2016