Les parrains (2005)

Regie: Frédéric Forestier | 99 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Gérard Lanvin, Jacques Villeret, Gérard Darmon, Pascal Reneric, Hélène Seuzaret, Anna Galiena, Éric Thomas, Firmine Richard, Gérard Chaillou, Pierre Poirot, Florence Muller

De partners in crime Lucien, Henri, Serge en Max beroven de juwelierszaak Cartier in hartje Parijs, maar ondanks de uitstekende voorbereidingen gaat het mis. Door een verandering in het beveiligingssysteem komt Max achter de tralies van de kluis vast te zitten. Zijn vrienden proberen hem nog te bevrijden, maar dat blijkt onmogelijk. Op zijn aandringen brengen ze zichzelf in veiligheid en verspreiden zich vervolgens over de wereld. Lucien wordt makelaar in het Belgische Oostende, Henri verkoper van luxe auto’s in het Zwitserse Genève en Serge heeft een antiekhandel annex uitdragerij in het Canadese Montreal.

In 2005 is het misdrijf verjaard en de vrienden reizen naar Parijs om contact te zoeken met notaris Gatin, zoals Max hen per brief heeft verzocht. Max is in 2004 overleden, vlak voordat hij zijn gevangenisstraf van vijfentwintig jaar zou hebben uitgezeten. Via Gatin krijgen ze te horen dat ze na al die jaren alsnog hun aandeel in de buit zullen ontvangen, mits ze ervoor zorgen dat Rémy (Pascal Reneric), de zoon van Max en Laura Caprelli (Anna Galiena) het aandeel van Max krijgt. Gatin geeft hun een koffertje met inhoud mee, maar eerst moeten ze controleren of Rémy het wel waard is om het kapitaal van zijn vader te erven.

‘Les parrains’ is een lieve, tikje melancholische komedie met leuke verwikkelingen en fraaie, licht ironische dialogen. De drie oudere mannen zijn door het leven geknecht en missen hun vriend Max nog steeds, maar als stoere mannen spreken ze dat natuurlijk niet uit. Ze overladen elkaar met spottende opmerkingen en koesteren vanwege hun criminele achtergrond een gepast wantrouwen tegenover de anderen, maar zijn tegelijkertijd helemaal aan elkaar verknocht. Bovendien zijn ze onder hun harde uiterlijk eerlijker en oprechter zijn dan menig nette burgerman en bedoelen ze het allemaal zo goed. Dat maakt ze onweerstaanbaar sympathiek.

Ondanks de stoere titel en het geharde uiterlijk van met name Serge zijn deze Franse Godfathers op leeftijd aandoenlijk door de vaderlijke manier waarop ze zich verantwoordelijk voelen voor de zoon van hun overleden vriend. Zelf hebben ze niet veel van hun leven gebakken, maar hem gunnen ze daarom des te meer een beter bestaan. Het vlotte samenspel van de drie acteurs op leeftijd met de jonge en knappe Pascal Reneric is in alle opzichten erg leuk om naar te kijken.

Diana Tjin-A Cheong