Les passagers de la nuit (2022)

Recensie Les passagers de la nuit CinemagazineRegie: Mikhaël Hers | 111 minuten | drama | Acteurs: Charlotte Gainsbourg, Quito Rayon Richter, Noée Abita, Megan Northam, Thibault Vinçon, Emmanuelle Béart, Laurent Poitrenaux, Didier Sandre, Lilith Grasmug, Calixte Broisin-Doutaz, Eric Feldman, Raphaël Thiéry, Zoé Bruneau, Mounir Margoum, Heza Botto, Jean-Pierre Petit, Adrien Colliard, Mohammed Sadi, Frédérique Bardakoff, Rufo Quintavalle, Calypso Buijtenhuijs, Ophélia Kolb

In het Franse drama ‘Les passagers de la nuit’ keren we terug naar de jaren 80. De film start op 10 mei 1981. Mitterand wordt gekozen tot president en in Parijs wordt feest gevierd. We zien twee vrouwen in verschillende fasen van hun leven, maar maken pas als de film drie jaar overslaat écht kennis met ze.

Elisabeth (Charlotte Gainsbourg) is een alleenstaande moeder van twee pubers: Mathias (Quito Rayon RIchter) en Judith (Megan Northam). Ze is gescheiden en het drietal woont – zolang als ex-man en vader van de kinderen het toelaat – in een appartement met een prachtig uitzicht over het 15e arrondissement van Parijs. Elisabeth is gedwongen een baan te zoeken en dat valt niet mee. Haar gebrek aan ervaring en computerskills doet haar de das om. Maar er gloort hoop. Elisabeth is door haar slaapstoornissen een trouw luisteraar van het radioprogramma “Les passagers de la nuit” en ze schrijft een eerlijke brief aan de gastvrouw, Vanda (Emmanuelle Béart). Vanda is geraakt door de brief en nodigt Elisabeth uit. Ze krijgt een slecht betaald baantje als telefoniste. Één van gasten in het programma is Talulah (Noée Abita), de andere vrouw uit de intro. Talulah zwerft al enige tijd op straat. Over haar verleden wil ze niet zoveel kwijt. Elisabeth biedt de jonge vrouw een plek bij haar thuis aan om te overnachten en die ene nacht worden er meer.

Ondertussen leren we ook Mathias beter kennen. Hij heeft concentratieproblemen op school, we volgen zijn eerste stappen op het liefdespad en raken ontroerd door zijn poëzie. Oudere zus Judith heeft politieke ambities, maar haar personage is minder grondig uitgewerkt dan dat van Mathias. Dat er een vonk overspringt tussen Mathias en Talulah is niet verwonderlijk, ook haar terugval in slechte gewoontes niet. Wat wel heel mooi is, is de manier waarom Elisabeth hiermee omgaat.

Überhaupt toont ‘Les passagers de la nuit’ op een fraaie, integere manier hoe mensen dealen met veranderingen, soms best wel heftige veranderingen zoals een scheiding (iets dat voor Elisabeth in de jaren 80 misschien nog wel meer impact had dan dat nu zou hebben voor de gemiddelde vrouw, vanwege het wegvallen van financiële zekerheid). Empathie is een groot goed, zo toont regisseur en scenarioschrijver Mikhaël Hers aan. De cast is erg sterk. Dat gecombineerd met het fijne en goed getroffen jaren 80 sfeertje maakt dat het goed toeven is met het meanderende verhaal van dit Franse arthousesnoepje. En Noée Abita is een ontdekking.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 6 oktober 2022
DVD-release: 20 januari 2023