Les veinards (1963)

Regie: Philippe de Broca, Jean Girault, Jacques Pinoteau | 95 minuten | komedie | Acteurs: Mireille Darc, Jacqueline Monsigny, François Périer, Guy Tréjan, Francis Blanche, Daniel Ceccaldi, Claudine Coster, Geneviève Cluny, Darry Cowl, Pierre Doris, Jacques Hilling, France Anglade, Jean Lefebvre, Pierre Mondy, Philippe Nicaud, Louis de Funès, Blanchette Brunoy, Noël Roquevert, France Rumily

Een winnend concept is het halve werk. Dat geldt voor veel kunstwerken en het geldt zeker voor de Franse film ‘Les veinards’ (de mazzelaars) uit 1963. Deze komedie bestaat uit een proloog en vijf losse verhalen, alle over mensen die in de prijzen zijn gevallen. Maar brengt zo’n prijs ook waar geluk?

De beste delen van ‘Les veinards’ zitten aan het begin en het eind. In het eerste verhaal wint een dienstmeisje een bontmantel. Dat meisje, heerlijk frivool gespeeld door Mireille Darc, is zo blij met die mantel, dat ze hem voortaan draagt bij alles wat ze doet. Dus poetst, veegt en klopt ze met die bontmantel om haar schouders. Als op een dag de heer des huizes een zakenman moet entertainen en de vrouw des huizes verstek laat gaan, volgt een hilarische persoonsverwisseling.

Het laatste verhaal is nog beter, al was het maar vanwege de intelligente premisse. In dit verhaal gaat een provinciaal gezinnetje (man, vrouw, bijna volwassen dochter) naar Parijs, om een loterijprijs van een paar miljoen te incasseren. De bedoeling is om dat geld vanaf het kantoor van de loterij te transporteren naar de dichtstbijzijnde bank. Met Louis de Funès als gezinshoofd, betekent dat veel nervositeit, boosheid en maffe situaties. Dit alles begeleid door het hilarische geploink van de open- en dichtschietende sluiting van de geldkoffer.

Ook het tweede en vierde verhaal zijn de moeite waard. Het tweede verhaal, over een man (type Oliver Hardy) die een gratis maal in een chic restaurant wint, moet het voornamelijk hebben van slapstick. Soms leuk, soms iets minder. In het vierde verhaal wint een getrouwde gladjakker een jacht, waarmee hij zijn minnares een leuke tijd wil bezorgen. Niet dus.

Het mindere derde verhaal gaat over een man die een romantische avond wint met een actrice. Dat dit deel mislukt komt vooral door het vreemde personage van de winnaar. Dit type man, een soort Arnon Grunberg in kasteelheervermomming, was indertijd misschien bekend maar komt nu gedateerd over.

Zo is ‘Les Veinards’ voor het overgrote deel prima te genieten, met dank aan sterke dialogen, leuke grappen en een stel topacteurs. Dat de verschillende segmenten gemaakt zijn door drie verschillende regisseurs, valt nauwelijks op. Ook dat is knap.

Henny Wouters

‘Les veinards’ verschijnt donderdag 16 oktober 2014 op DVD (Louis de Funès – Best of – Limited Edition).