Les visiteurs: La révolution (2016)

Regie: Jean-Marie Poiré | 110 minuten | komedie | Acteurs: Christian Clavier, Jean Reno, Franck Dubosc, Karin Viard, Sylvie Testud, Marie-Anne Chazel, Ary Abittan, Alex Lutz, Stéphanie Crayencour, Véronique Boulanger, Annie Grégorio, Pascal N’Zonzi, Nicolas Vaude, Cyril Lecomte, François Bureloup, Nicolas Lumbreras, Mathieu Spinosi, Eric de Staercke, Alexandre von Sivers, Lorànt Deutsch

Vervolgen op komediefilms slagen zelden. Een derde deel in dit genre komt dan ook maar zelden voor. Dat is op zich logisch, de tweede keer dat er een grap wordt verteld, weet je de clou inmiddels al. Dat is zeker het geval bij het tweede deel in de ‘Les visiteurs’ serie (‘Les couloirs du temps: Les visiteurs II’, 1998, dat volgde op ‘Les visiteurs’ uit 1993). Zowel in het eerste als het tweede deel worden een middeleeuwse edelman en zijn page naar onze tijd gestuurd, met alle gevolgen van dien. Deel drie, ‘Les visiteurs: La révolution’, gooit het roer dan iets meer om. Dit keer komen onze helden terecht in het einde van de 18de eeuw. Wat heeft de revolutie voor ze in petto?

Heer Godefroy le Hardi (Jean Reno) en zijn trouwe hulp Jacquoille (Christian Clavier) komen weer eens in een benarde situatie terecht wanneer ze plotseling in het roerige 1793 belanden. Een tijd waarin het volk zich losmaakte van het oude regime en de nakomelingen van Jacquoille het huis van Le Hardi hebben overgenomen. Wanneer ze ook het nageslacht van de magiër (de oorzaak van al dat gereis door de tijd) tegenkomen, zullen ze alles op alles moeten zetten om hun eigen leven terug te kunnen krijgen.

‘Les visiteurs: La révolution’ is het beste te omschrijven als een combinatie tussen ‘Monty Python’ en ‘Back to the Future’, al wordt het nergens zo grappig als in die klassiekers. Het probleem ligt vooral in het grappenmateriaal. Er wordt te weinig gedaan met de tijdsgebonden humor. Deze blijft vaak liggen zodat er meer grappen gemaakt kunnen worden over de boerende en ruftende bourgeoisie. Jammer, want uiteindelijk blijft het meest belangrijke in een komedie toch de humor. Het is natuurlijk niet zo dat er helemaal niets te lachen valt, maar goed geschreven is het allemaal niet.

Wat ‘Les visiteurs: La révolution’ dan wel weer ten goede komt, zijn de personages. Zowel Reno als Clavier genieten nog steeds zichtbaar in het spelen van de twee tijdreizende malloten. Ze werken goed samen, maar dat de chemie in orde is mag na drie films toch wel vanzelfsprekend zijn.

Al met al is de derde ‘Les visiteurs’ een vermakelijke prent. Het kan de kijker een glimlach of gniffel geven voor twee uur, maar echt schaterlachen blijft helaas uit. Het blijft een genot om Reno aan het werk te zien. En ook de cameo’s van historische figuren zijn vaak goed gevonden, maar dat is uiteindelijk niet voldoende om de vele flauwe grappen te vergeven. Een bijna geslaagde sequel.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2.5

DVD-release: 9 augustus 2016