Let Me In (2010)

Regie: Matt Reeves | 115 minuten |  drama, horror, thriller, romantiek, fantasie | Acteurs: Chloe Moretz, Kodi Smit-McPhee, Richard Jenkins, Jimmy ‘Jax’ Pinchak, Sasha Barrese, Chris Browning, Cara Buono, Elias Koteas, Seth Adkins, Rachel Hroncich, Dylan Minnette, V.J. Foster, Brett DelBuono, Dylan Kenin, Juliet Lopez, Ashton Moio, Taylor Warden, Rebekah Wiggins, Deborah L. Mazor, Frank Bond, Gregory Leiker, Rowbie Orsatti, Jon Kristian Moore, Ritchie Coster

Dwaze plannen leiden soms tot mooie resultaten. Een Amerikaanse remake van het Zweedse juweel ‘Let the Right One In’ – een even gruwelijk als ontroerend verhaal over de vriendschap tussen een vampiermeisje en haar twaalfjarige buurjongen – lijkt zo’n dwaas plan. De kans is groot dat de Amerikanen de scherpe randjes van het Europees origineel wegknagen. De scheidslijn tussen goed en kwaad, zo flinterdun in het origineel, zal ook wel weer metersdik worden. En wie moet de vampier spelen?

Al die angst blijkt ongegrond, want ‘Let Me In’ is een voorbeeldige remake geworden. Handelingen en karakters zijn nauwelijks veranderd, zodat we ook nu met ontroering en afgrijzen kijken naar de vriendschap tussen twee jonge outcasts. Abby is een vampier van het klassieke type, dat in niets lijkt op de designvampieren uit de Twilight-reeks of de sleazy variant uit ‘True Blood’. Abby is in de eerste plaats een tragisch personage, een eeuwenoud meisje dat veel te veel van de wereld heeft gezien en een gevangene is van haar eigen onsterfelijkheid. Haar buurjongen Owen is een eenzaam type, dat thuis en op school warmte en veiligheid mist. En dus behoefte heeft aan een vriend.

Vampier en buurjongen worden sterk vertolkt door talenten Chloe Moretz (‘Kick Ass’) en Kodi Smit-McPhee (‘The Road’). Net als Lina Leandersson in het Zweede origineel, lukt het Moretz om tegelijk meisjesachtig en stokoud te zijn en om kinderlijke nieuwsgierigheid te combineren met eeuwenoude wijsheid.  In het gezicht van Smit-McPhee lees je de twijfels, angst en wraakzucht van een jongen die getreiterd wordt en niemand heeft om op terug te vallen. In een bijrol zien we de geweldige Richard Jenkins (‘Six Feet Under’, ‘The Visitor’) als de afgetobde begeleider van Abby.

Hoewel de verschillen tussen origineel en remake miniem zijn, zijn ze er wel. ‘Let Me In’ is iets explicieter qua geweld, maar veel subtieler als het gaat om de sekse van het vampiertje. De actiescènes zijn iets opwindender, de visuals iets warmer (al oogt Los Alamos even troosteloos als het Zweedse gat uit het origineel). Enige achteruitgang is de score, die te dwingend is en niet uitblinkt in originele klanken. De liedjes uit de jaren tachtig zijn wel weer fijn.

Geen enkele reden dus om ‘Let Me In’ te skippen. Juist door het respecteren van de eigenheid van ‘Let the Right One In’, die vreemde combinatie van horror en jeugddrama, blijft deze remake glansrijk overeind. Evenveel tragiek en diepgang als het origineel, met een extra scheutje adrenaline als bonus.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 januari 2011
DVD- en blu-ray-release: 21 april 2011