Lethal Weapon 3 (1992)

Regie: Richard Donner | 118 minuten | actie, komedie, misdaad, thriller | Acteurs: Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci, Rene Russo, Stuart Wilson, Steve Kahan, Darlene Love, Traci Wolfe, Damon Hines, Ebonie Smith, Gregory Millar, Nick Chinlund, Jason Iorg, Alan Scarfe,  Delores Hall, Mary Ellen Trainor, Mark Pellegrino, John Cenatiempo, Danny Wynands, Andrew Hill Newman    

Beter dan gemiddelde actiefilm die echter niet kan tippen aan de voorgaande twee delen in de reeks. Als “buddy movie” geslaagd, maar als ‘Lethal Weapon’ film toch een lichte teleurstelling.Het grootste manco zit het in het ongeïnspireerde scenario dat niet heel bijzonder te noemen is en vooral van schietpartij naar ontploffing naar grappen en grollen naar knokpartij springt. Al deze gebeurtenissen weten het magere verhaal niet genoeg te compenseren om niet op te vallen. De band tussen ouwe rot Murtaugh en ongeleid projectiel Riggs (de oorspronkelijke reden dat de serie ‘Lethal Weapon’ heet, is omdat Riggs in deel 1 zo genoemd werd) is inmiddels wel neergezet en een echte karakterontwikkeling zoals in de voorgaande delen ontbreekt. Zelfs een dramatisch moment als Murtaugh een jong bendelid doodschiet, die een vriend van zijn zoon blijkt te zijn, wordt nauwelijks verdiept en snel weer vergeten voor de volgende actiescène.

Met de interactie tussen de goedgebekte Gibson als Riggs met zijn woordspelingen en roekeloze instelling en de plichtsgetrouwe Glover als Murtaugh zit het intussen wel snor en de twee zijn dan ook prima op elkaar ingespeeld. Misschien dat hun ‘act’ daarom wat lijkt te verzanden in routine.  Evenals in de vorige delen speelt het gezin van Murtaugh een grote rol, het is immers ook het surrogaat gezin van Riggs en in deze film ligt de focus vooral op Murtaugh’s zoon Nick (Hines) en de zorgen van zijn vader over jeugdbendes en foute vrienden. Leuk detail is dat steeds dezelfde acteurs de gezinsleden spelen, zodat er niet alleen continuïteit in de serie zit, maar de kinderen ook steeds verder opgroeien. Wie eveneens terugkeert, is de hyperactieve Pesci als Leo Getz. Zijn komst lijkt er echter enigszins bij de haren bijgesleept. Hij is een dankbaar mikpunt van de grappen van Murtaugh en Riggs, maar zijn zenuwlijdende makelaar gaat na een tijdje eigenlijk een beetje op de zenuwen werken. Echt veel te doen in het verhaal heeft hij ook niet.

Na de memorabele Zuid-Afrikaanse schurken uit het tweede deel (“Diplomatic immunity!”) is Stuart Wilson als de corrupte ex-smeris Jack Travis niet bijster interessant. Uiteraard is hij slecht en immoreel en zo, wat een aantal keren onderstreept wordt door gewetenloze moorden, maar Wilson heeft te weinig te doen om echt lekker los te gaan en indruk te maken. De beste toevoeging is Rene Russo als Lorna Cole, de gedreven agente van Interne Zaken die aanvankelijk weinig op lijkt te hebben met Murtaugh en Riggs, maar later – niet verrassend – verliefd op die laatste wordt. Wel grappig is de scène waarin ze elkaars wonden en littekens vergelijken (zoals eerder gedaan in ‘Jaws’) maar in dit geval met seksuele spanning, uitmondend in een vrijpartij. In alle opzichten is Cole aan Riggs gewaagd en zijn ze een passend, maar ietwat vermoeiend, stel.

Uiteindelijk is ‘Lethal Weapon 3’ zoiets als een comfortabel paar oude schoenen. Het is niks bijzonders, ze zijn nog niet versleten, maar je loopt er prettig op en ze zitten als gegoten.

Hans Geurts

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 juli 1992