Let’s Kill Bobby Z – The Death and Life of Bobby Z (2007)

Regie: John Herzfeld | 97 minuten | actie, drama, thriller, misdaad | Acteurs: Paul Walker, Laurence Fishburne, Jason Lewis, Jarrod Bunch, Richard Bairos, Michael Brown, Shirly Brener, Troy Brenna, Keith Carradine, Gina-Raye Carter, Rebecca Chaney, Adam P. Cultraro, Candace Elaine Cultraro, Joaquim de Almeida, Paul Diaz, Rob Fleming, Jason Flemyng, Carrie Fleshman, M.C. Gainey, Dax Garner, Jimothy Hoang, Jessica Hussong, Sofia Karstens, Dugg Kirkpatrick, Robbie Lawler, Joshue Leonard, Chuck Lidell, Rory Markham, Matt McClure, Julia Oscar Mechoso, Pat Miletich, Claudine Oriol, Ben Rothwell, Jennifer Samples, Josh Schlieff, Josh Stewart, Tim Sylvia, Oleg Taktarov, Jacob Vargas, Robert Vasquez, J.R. Villareal, A.J. Walsh, Tracey Walter, Olivia Wilde, Henry Fleming Wood, Christopher Dempsey, Angel Lacy, Elaine Loh

Het begin van ‘Let’s Kill Bobby Z’ doet denken aan het begin van ‘Batman Begins’ maar vlak daarna slaat de film een compleet andere weg in en doet het opeens denken aan ‘Donnie Brasco’. Even later verdwijnt ook die vergelijking als sneeuw voor de zon. Dit gaat zo de hele film eigenlijk wel door. Sommige films weten twee of zelfs drie eerder uitgevoerde verhaalideeën samen te voegen tot een origineel idee, maar ‘Let’s Kill Bobby Z’ wil misschien teveel en is nergens echt origineel.

Wat er veel te weinig in andere films gebeurt maar in ‘Bobby Z’ juist wel is dat er in plaats van spiegeltrucjes of computerwerk een tweede Paul Walker (‘The Fast and the Furious’) wordt getoond, daadwerkelijk is gezocht naar een gelijkende acteur. In dit geval is dat Jason Lewis (‘The Jacket’). Zet je ze naast elkaar dan zijn de verschillen overduidelijk maar zie ze apart en met tussenpozen, dan is de gelijkenis treffend. Het lijkt het thema van de film te zijn: al die vergelijkingen.

In Hollywood loopt er iemand rond die voornamelijk bekend staat als Bobby Z (zijn volledige naam is Robert Zajonc). Hij heeft aan een sloot films meegewerkt als helicopterpiloot, zowel als figurant als degene die de verfilming vanuit de lucht coördineert. Van boven gezien heb je direct een goed overzicht en kun je redelijk eenvoudig de finish al zien. Zo kun je ook redelijk snel het einde van ‘Let’s Kill Bobby Z’ bedenken. Tenminste, als je al net zoveel films hebt gezien als de echte Bobby Z.

Paul Walker komt in deze film te aardig over voor een kruimeldief voor wie het maar nooit mee lijkt te zitten. Dan had zijn wat hardere karakter uit ‘Running Scared’, waarin hij het toch wat beter deed als acteur, hier beter gepast. Het is niet helemaal verkeerd, maar komt wat ongepast over en houdt de film luchtig. Geen choquerende plotwendingen, onverwachte karakteracties of onvoorziene gebeurtenissen.

Laurence Fishburne (‘The Matrix’) is simpelweg een verraderlijke smeerlap. Tegenover iedereen waar hij wat van wil, is hij zo vriendelijk als het personage van Walker niet had moeten zijn. Nergens is hij aan het over-acten, nergens zet hij een geniale prestatie neer. De rol zal het niet toelaten, maar gemiddeld blijft gemiddeld.

‘Let’s Kill Bobby Z’ doet aan veel memorabele films denken maar heeft als eindresultaat dat de film zelf geen indruk maakt of achterlaat. Uiteindelijk is het een actiefilm geworden die precies de 97 minuten weet te boeien, maar daarna ook direct weer vergeten wordt.

Roland Torenbeek