Leve Boerenliefde (2013)

Regie: Steven de Jong | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Cas Jansen, Tatum Dagelet, Dirk Zeelenberg, Waldemar Torenstra, Marit van Bohemen, Jamai Loman, Sanne Wallis de Vries, Koert-Jan de Bruijn, Gerard Joling, Maik de Boer, Syb van der Ploeg, Erben Wennemars, Lotte Driessen, Kim Pieters, Aiko Beemsterboer, Dion Kwint, Thomas Dudkiewicz, Rense Westra

Boer Jelte leeft samen met zijn twee kinderen, schoonvader en knecht een rustig leven op de boerderij. Als weduwnaar heeft Jelte nog helemaal geen behoefte aan een nieuwe liefde in zijn leven. Dat verandert wanneer het populaire televisieprogramma Leve Boerenliefde wordt opgenomen op zijn land. Hij ontmoet de charmante presentatrice Wenda en de vonk slaat over. Maar de levens van de boerse Jelte en de stadse Wenda verschillen behoorlijk. De hufterige baas van Wenda maakt het er ook niet makkelijker op door Jelte te chanteren en te dwingen mee te doen aan Leve Boerenliefde.

Regisseur Steven de Jong maakte in de afgelopen jaren nostalgische Nederlandse films als ‘De hel van ’63’ en ‘De Schippers van de Kameleon’. Hij lijkt dan ook de ideale kandidaat om een film te maken die geïnspireerd is op het immense succes van televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw. Maar in de film heeft het datingprogramma Leve Boerenliefde een vrij kleine rol en gaat de meeste aandacht uit naar de opbloeiende liefde tussen presentatrice Wenda en boer Jelte. Leve Boerenliefde lijkt dan ook een excuus, in positieve zin, om het boerenleven op het witte doek te laten schitteren. We zien veel weilanden, schattige kalfjes en heel wat modder voorbij komen. Maar er komen naast het boerenleven ook typische Nederlandse situaties voorbij. Want wie heeft niet net als Jelte uren aan de telefoon gezeten met overheidsinstanties zonder ook maar een steek op te schieten. De toestand rondom de eventuele wegbezuiniging van de boerderij is wel een beetje een geforceerde manier van de makers om wat drama in de film te stoppen. De luchtige romance tussen Jelte en Wenda is een stuk leuker om te volgen.

Cas Jansen is een prima acteur maar is als de welbespraakte, knappe en kindvriendelijke boer Jelte wel heel ongeloofwaardig. Hij blijft te stads en zijn gebrek aan enig accent doet afbreuk aan zijn geloofwaardigheid. Waldemar Torenstra en Marit van Bohemen zijn als boerenstel wel sterk en zijn zonder te overdrijven in hun accent zeker geslaagd. Tatum Dagelet is een verrassing als de stralende Wenda. De ‘Brutale Meid’ is nog nooit zo schattig en charmant geweest. Ze is geen briljante actrice, maar haar positieve uitstraling maakt veel goed. Een enorme miscast is Dirk Zeelenberg als de intens gemene Kenneth. Hij gaat zo ontzettend belachelijk met mensen om (hij scheldt mensen uit, ontslaat ze op staande voet, mept kinderen en chanteert iedereen) dat zijn karakter gewoonweg idioot wordt. Zeelenberg moet een soort ultieme schurk lijken die uiteindelijk op een heel kinderachtige manier voor schut wordt gezet. In de wat kleinere bijrollen zien we heel wat BN’ers voorbijkomen als Erben Wennemars, Maik de Boer en Gerard Joling. Jamai Loman heeft de grappigste rol als modenicht die stiekem een oogje heeft op Jelte.

‘Leve Boerenliefde’ lift mee op het succes van Boer Zoekt Vrouw. De makers hebben een eigen draai gegeven aan de kneuterige romantiek rondom het boerenleven. Oubollige humor, leuke hoofdrolspelers en mooie beelden van Nederland maken  van ‘Leve Boerenliefde’ een schattige familiefilm.

Shelley Eimers

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 mei 2006
DVD- en blu-ray-release: 10 september 2013