Leven, liefde & hiv (2015)

Regie: Nadia Moussaid | 21 minuten | korte film, documentaire

Het taboe op de chronische ziekte hiv is nog altijd immens. In de korte documentaire ‘Leven, liefde & hiv’, in het kader van Teledoc Campus gemaakt, laat filmmaakster Nadia Moussaid twee in Nederland woonachtige vrouwen aan het woord die vertellen over hoe het is om met deze vooroordelen om te gaan. “Je bent een hoer als je hiv hebt, je bent een vieze vrouw.” En “Ik heb liever een kort leven zonder pijn, dan oh ‘we houden u in leven’. Dat is geen leven.”

Sil (Sylvia) woont in Amsterdam, is alleenstaand en werkt bij een drukkerij. Één van de eerste personen die ze over haar diagnose vertelde was een klant. Die klant regelde vervolgens dat ze in de redactie van het blad Hello Gorgeous kwam, een blad dat als doelstelling heeft het leven met hiv te normaliseren door het stigma rondom hiv te bestrijden. Sylvia komt over als een nuchtere vrouw, die met humor (“door die medicijnen lijk ik wel zwanger, ik hoop in april te bevallen”) vertelt over haar ziekte. Er schuilt echter uiteraard ook een hoop verdriet en machteloosheid uit haar openhartige verhaal, de man met wie ze een relatie had stond op het punt haar ten huwelijk te vragen, maar toen ze vertelde dat ze hiv positief is, heeft ze nooit meer iets van hem vernomen. Nu durft ze eindelijk weer haar salsalessen op te pikken.

De uit Mexico afkomstige Sylvia woont in Groningen en is getrouwd met een man die eveneens hiv  positief is. Ze leerden elkaar kennen via een datingsite, speciaal voor mensen met hiv. Ze kreeg in 1989 hiv toen ze na een ontvoering en verkrachting in Mexico geopereerd werd, het bloed bleek besmet. Sylvia zet zich in voor vluchtelingen en put veel kracht uit haar werk. Haar relatie biedt haar troost, maar ze is er ook onzeker door, want haar man is minder ziek en ze vreest dat hij het niet langer opbrengt om met haar samen te zijn.

‘Leven, liefde & hiv’ is een korte, maar krachtige documentaire, met een onderbelicht, maar pakkend onderwerp. Hopelijk heeft de film het gewenste effect en komt er meer begrip voor mensen met hiv.

Monica Meijer

‘Leven, liefde & hiv’ wordt zondag 24 januari 2016 om 23.40 uur op NPO 3 uitgezonden.