Leven op de Evenaar: De kracht van de zon – Equator – Power of the Sun (2009)

Regie: Satoshi Okabe, Mark Ferns, Toshio Hashiba | 52 minuten | documentaire

‘Leven op de Evenaar’ is een prachtige documentaireserie die laat zien hoe het leven langs de Evenaar zich aanpast aan de bijzondere, extreme weersomstandigheden waardoor de kijker het interessante gevolg kan waarnemen van darwinistische processen. En de mooie HD-opnames, die perfect weergegeven worden op de blu-ray-uitgave zorgen ervoor dat de kijker geen enkel detail hoeft te missen.

De documentaire “De kracht van de zon” duurt slechts vijftig minuten maar weet een heel scala aan flora en fauna aan de kijker te presenteren, van speciale planten die kunnen overleven in de woestijn van Oost Afrika, via bijzondere vissen die tegelijk met mannetje en vrouwtje op een plantenblad springen om eitjes te leggen, tot aan in bomen slingerende orang oetans, luipaarden die hun prooi mee de boom in nemen, en zeeolifanten die zich in één keer helemaal vol vreten om hier maandenlang op te kunnen teren.

De gedragingen van de planten en dieren zijn vrijwel altijd interessant, verbazingwekkend, schattig, grappig, of mooi om te zien, en de reikwijdte van de documentaire is zo groot dat er potentie is voor vele uren aan beeldmateriaal. Dat is ook zo’n beetje het enige aspect aan de film die te betreuren is: de beperkte tijd die er aan ieder dier of iedere plant wordt besteed. Maar voor ergernissen zorgt dit niet en slechts een zuurpruim zou hierdoor minder plezier beleven aan “De kracht van de zon”. De film toont dieren en planten in al hun schoonheid en eigenaardigheden, maar is bij tijd en wijlen ook nog een boeiende aardrijkskunde- of biologieles. Wie wist namelijk dat grote bomen in het regenwoud zelf het weer konden beïnvloeden doordat ze overtollig water dat is opgezogen voor fotosynthese als waterdamp wordt uitgestoten en zo wolken en regen kan veroorzaken? Of dat gorilla’s soms het water ingaan om naar eten te zoeken en zo door de opwaartse druk rechtop lopen, zoals de eerste mens wellicht ook is begonnen.

Ook het centrale thema van de film komt helder naar voren: dat de dieren zich aan dienen te passen aan het weer, en specifieker de kracht van de zon, om te kunnen overleven. Dit is de reden dat er zwevende apen bestaan – vliegende maki’s – of dat een cheetah zo verschrikkelijk hard moet kunnen lopen. Het heeft allemaal te maken met hun omgeving en de noodzakelijke natuurlijke selectie. Het is materie die altijd blijft boeien. Evolutie of niet: het leven op aarde blijft wonderlijk.

Bart Rietvink