Lewis (2006)

Regie: Dan Reed, Sarah Harding, Marc Jobst, Bill Anderson | 372 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Kevin Whateley, Laurence Fox, Rebecca Front, Clare Holman, Christopher Fosh

Deze vierdelige televisieserie is een liefdevol eerbetoon aan een van de meest populaire detectiveseries ooit. Herhaling op herhaling van ‘Inspector Morse’ kluistert al sinds jaar en dag talloze fans aan de buis. De knorrige, goed onderlegde inspecteur, meesterlijk vertolkt door John Thaw, was een drankzuchtige, muziekminnende intellectueel met een diep inzicht in de menselijke psyche. Hij kreeg steun en tegenwicht van de wat eenvoudige, goedige sergeant Lewis die hij afbekte, kleineerde en die hem tot wanhoop dreef met zijn kleinburgerlijkheid, maar zonder wiens hulp en gezelschap hij het niet kon stellen. In de laatste aflevering ‘The Remorseful Day’ (2000) blijkt dat dit gevoel van genegenheid geheel wederzijds te zijn als Lewis op ontroerende wijze afscheid neemt van zijn overleden chef.

Sergeant Lewis is nu inspector Lewis. Eindelijk. Maar in privé opzicht gaat het niet goed. Aan zijn zeer gelukkige huwelijk is abrupt een einde gekomen. Zijn vrouw is doodgereden en de dader is nooit gepakt. Zijn kinderen hebben tot zijn verdriet het ouderlijk huis verlaten om op hun eigen manier het verlies van hun moeder te verwerken. Lewis had gehoopt dat twee jaar werken op de Maagdeneilanden hem zouden helpen over het verlies van Mrs. Lewis heen te komen, maar gedesillusioneerd keert hij terug zijn oude werkplek om daar de confrontatie met het verleden aan te gaan.

Zeker de eerste aflevering ‘Inspector Lewis’ is een ‘sentimental journey’ en staat bol van de verwijzingen naar de vijftien jaar durende samenwerking van Lewis met Morse. Bij het vliegveld wordt hij bijna aangereden door eenzelfde rode Jaguar waarin Morse altijd reed, de patholoog anatoom Hobson (Clare Holman) is dezelfde als met wie Morse samenwerkte en de zaak die Lewis moet onderzoeken kan hij mede oplossen door de aantekening van Morse op een oude krant boven een van zijn zo geliefde cryptogrammen. En wie moet niet glimlachen bij de ‘Endeavour Award’, een prijs voor muzikaal talent mogelijk gemaakt door de donatie van een anonieme weldoener.

Los van al het sentiment zitten de vier delen goed in elkaar, zijn spannend en niet onbelangrijk, grappig op een ietwat wrange manier. Tot verbazing van Lewis wilde de flegmatieke, uiterlijk onbewogen Hathaway ooit priester worden waarop Lewis geïrriteerd een verhandeling over theologie afsteekt. Hathaway reageert op de hem onverstoorbare manier: “Het is niet mijn schuld dat uw vrouw dood is.” En zijn ze net z’n ijzersterk speurderspaar als Lewis en Morse dat ooit waren? Ja, maar dan op een andere manier en dat is maar goed ook, want ‘Inspector Morse’ was ‘Inspector Morse’ en ‘Inspector Lewis’ met zijn assistent Hathaway zijn op hun eigen manier erg leuk om naar te kijken.

Diana Tjin-A Cheong