Lies We Tell (2017)

Regie: Mitu Misra | 109 minuten | misdaad, romantiek | Acteurs: Gabriel Byrne, Sibylla Deen, Mark Addy, Jan Uddin, Reece Ritchie, Gina McKee, Nicholas Farrell, Emily Atack, Harish Patel, Harvey Keitel, Danica Johnson, Manzar Sehbai, Harvey Virdi, Hamish Rush, Aqib Khan, Ambur Khan, Amer Nazir

Gabriel Byrne is een bijzonder acteur. De Ier is zo’n acteur die nooit echt de hoofdrol lijkt te spelen in een film. Hij stelt zich altijd in dienst van andere en lijkt zich juist beter te voelen meer in de luwte. In ‘Hereditary’ werkte dat heel goed toen hij een mentaal afwezige vader moest spelen, maar als hij een hoofdrol moet vertolken en een film moet dragen werkt die gedienstige houding niet. In ‘Lies We Tell’ moet Byrne de film dragen, maar daar slaagt hij niet in.

Donald (Byrne) is een eerlijke chauffeur. Als zijn baas, de miljardair Demi, onverwachts sterft probeert Donald al het bewijs over zijn buitenechtelijke affaires met een moslima te vernietigen om het familie-erfgoed te beschermen. Hij rekent er echter niet op dat hij de vrouw des huizes, de prachtige Amber, tegen het lijf loopt. Ondanks dat hij haar op afstand probeert te houden moet hij haar helpen om een seksvideo van zijn baas te vinden en te vernietigen. Hij stort zich in de duistere onderwereld die hem leidt naar de neef van Amber, de beruchte gangster KD.

‘Lies We Tell’ heeft een hoop interessante thema’s. De moslima die door haar buitenechtelijke relatie door haar gemeenschap met de nek wordt aangekeken, een chauffeur die in een vijandige wereld terechtkomt en zich niet staande weet te houden en een indrukwekkende cast: zomaar een aantal dikke pluspunten voor deze film. Helaas wordt er weinig gedaan met deze zaken. Daarnaast is het overdadige gebruik van muziek zeer vervelend. De film dicteert je emoties of probeert dat te doen.

De groots aangekondigde Harvey Keitel staat weliswaar prominent op de dvd-hoes maar is na een minidialoog alweer spoorloos. Byrne is ronduit flets en het trage tempo maakt het er niet beter op. ‘Lies We Tell’ is een matige film met zwabberende koers en een crew die daar zeeziek van wordt. Ga niet de boot in en bespaar je een entreeticket.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

DVD-release: 11 december 2018