Life Between the Waters (2017)

Recensie Life Between the Waters CinemagazineRegie: Ardit Sadiku | 75 minuten | drama | Acteurs: Jorida Meta, Kastriot Shehi, Enxhi Cuku, Klodian Hoxha, Ermela Ruri, Simon Shkreli, Lorenc Kaja, Gerald Sejdini, Elmaz Pepa, Edmond Gjata, Kledia Haxhaja, Mateo Cingu, Ervis Zaloshnja, Kristjana Dodaj, Emiljano Bufazi, Ermal Lahi, Klajdi Papa

Een automonteur en zijn werkloze vrouw beginnen aan een zoektocht naar hun achttienjarige dochter nadat ze erachter komen dat ze midden in de nacht is verdwenen uit haar slaapkamer. Niemand weet of ze zelf weg is gegaan of ontvoerd is en er is geen spoor van haar te bekennen. Met hulp van de politie proberen ze er achter te komen wat er gebeurd is, maar wanneer dit niet snel genoeg gaat besluit de vader het heft in eigen handen te nemen.

De Albanese film ‘Life Between the Waters’ is in alle opzichten een vlakke film. Over iedere scène zit een soort kleurloze grijze saus en ook de karakters blijven, ondanks de heftige gebeurtenissen, erg mat. Misschien dat deze bescheidenheid met de Albanese cultuur te maken heeft, maar op het eerste oog lijkt het te komen door het amateuristische acteerwerk. Naarmate de film vordert hoop je dat er een karakterontwikkeling plaatsvindt tussen de drie personages. Je zou namelijk denken dat de zoektocht naar een vermiste dochter zorgt voor een soort – al dan niet negatieve – verbondenheid tussen de twee partners. In plaats daarvan wordt er vooral veel gezucht, uit het raam gekeken en gerookt; héél veel gerookt.

‘Life Between the Waters’ is vanuit de hand gefilmd en van begin tot einde is de camera voelbaar. Sterker nog, het lijkt zelfs alsof de acteurs het lastig vinden om de aanwezigheid van de camera te vergeten. Ze lopen er nog net niet letterlijk tegen aan en kijken met moeite langs de lens. Ook de montage mist gevoel voor timing. Met name tijdens dialogen lijkt er net te vroeg of juist net te laat geknipt en geplakt te worden. Deze opeenstapeling van onvolkomenheden zorgt helaas dat de film een lange zit is, ondanks zijn korte lengte van 75 minuten.

‘Life Between the Waters’ had de potentie een indringende budgetfilm te zijn als regisseur Sadiku meer risico had genomen en alle conventionele filmopvattingen achterwege had gelaten. Weg met die pathetische muziek tijdens dramatische scènes en dat eeuwige gestaar in het niets. Wat gebeurt er nou echt als een dergelijke gebeurtenis je overkomt? Na het kijken van ‘Life Between the Waters’ blijft deze vraag helaas onbeantwoord.

Marieke de Vries

Waardering: 1.5