Life in a Day (2011)

Regie: Kevin MacDonald | 95 minuten | drama, documentaire

Het is moeilijk om daadwerkelijk de hand van regisseur Kevin MacDonald te voelen in ‘Life in a Day’, want noch hij, noch die van producers Tony en Ridley Scott schoten het materiaal voor de film.

Voor de duizenden inzendingen aan materiaal dat door mensen werd ge-upload, waren zelfs vijf coregisseurs nodig om het geheel naar een bevredigend resultaat te brengen. Als documentaire is de film niet helemaal geslaagd, maar als cinema-experiment des te meer. ‘Life in a Day’ is precies dat wat de titel en informatie voorschrijft: gebeurtenissen van verschillende mensen op een dag, lineair gevolgd van ochtend tot avond. Van slecht geschoten stukjes in de woonkamers van Westerse landen, tot het Oosten en de Derde Wereld. Geen continent wordt niet benut, en de verschillende levensstijlen en culturen maken indruk vanwege de manier waarop ze in elkaar vervlochten zijn. Hoewel de film de verschillen laat zien van de manieren waarop mensen leven, zijn er meer gelijkenissen aan te wijzen. Zo is ‘Life in a Day’ in feite tevens een in positivisme gehuld document van editor Joe Walker, die het door velen vergeten of onderschatte vak van montage weer even tot de aandacht brengt.

Het gebrek aan enige narratieve structuur kan in het begin moeilijk zijn, maar de crew heeft geprobeerd bepaalde personen terug te laten komen in de film. Zo ontstaat er een gevoel dat dit een document is van onze aarde; van het leven in deze tijd in de verschillende landen. Dit gevoel zorgt ervoor dat de film meer is dan een kijkje in het leven van anderen; het brengt het gevoel teweeg dat dit onze aarde is en we er allen zijn.

Door de film gratis aan te bieden op YouTube geven de gebroeders Scott de film het laatste zetje mee. Zo is ‘Life in a Day’ van ons allemaal, en kunnen we dagelijks van zijn schoonheid genieten. Vergeten doet de film de wereldproblemen niet, maar het brengt ze wel in perspectief.

Luuk Imhann