Life is Beautiful (2011)

Regie: Mark de Cloe, Jeroen Berkvens | 90 minuten | drama | Acteurs: Bracha van Doesburg, Rifka Lodeizen, Frank Lammers, Gaite Jansen, Sylvia Hoeks, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Melody Klaver, Robert de Hoog, Katja Herbers

Dertig verhaaltjes van vier minuten vormen de collectie ‘Life Is Beautiful’. Deze ode aan het leven is even vluchtig als aangenaam.

Een verhaal over mooie, lezende meisjes die in het openbaar lezen, gebroederlijke kalverliefdes, pratende bomen en de tocht van een rode koffer. Het zijn op zichzelf staande onderwerpen die ogenschijnlijk niks met elkaar van doen hebben. Toch passen ze bij deze filmcollage, omdat elk verhaal/onderwerp een ode aan het leven is. Er is in elke situatie toch iets moois te vinden. Houd je ogen open, blijf zoeken en hoop houden en je vindt geluk. Dat is zo’n beetje de boodschap van deze heerlijk onbekommerde films. Regisseursduo De Cloe en Berkvens lieten zich inspireren door de adagia van Erasmus, een verzameling van spreuken, citaten en spreekwoorden. Zo komen spreuken als “Waar de angst leeft, heerst bescheidenheid” en “Schoonheid verdraagt herhaling” voorbij in de serie. Elk filmpje heeft zo’n adagium als uitgangspunt.

Vanwege de korte speelduur gaat geen enkel fragment vervelen. Voordat je het weet, is het alweer voorbij. Dit is trouwens niet zomaar een collage. Er doen een hoop Bekende Nederlanders (BN’ers) mee aan deze serie. Zo kun je Robert de Hoog, Melody Klaver, Sylvia Hoeks, Bracha van Doesburgh, Katja Herbers en Matthijs van de Sande Bakhuyzen verwachten. Het is tof om te zien dat deze bekende namen niet te beroerd zijn om mee te werken aan dit sympathieke project. Elk filmpje heeft een eigen cast en sfeer. Sommige films hebben een documentaire achtige feel, terwijl andere passages korte speelfilms of surreële scenes zijn.

Er wordt veel met kleur en licht gespeeld en dat zorgt voor een gemêleerde combinatie. Het kan dus wel: Nederlandse film(pje)s met lef maken. Films die niet op een belegen kinderboek gebaseerd zijn of een remake van een buitenlandse film zijn. Het nadeel van zo’n collage is dat de meest interessante films te kort duren en de minder bijzondere net te lang. Maar ach, een kniesoor die daar op let. Tof initiatief! Meer van deze films graag!

Frank v.d. Ven