Life of Crime (2013)

Regie: Daniel Schechter  | 94 minuten | misdaad, komedie |  Acteurs: Tim Robbins, Jennifer Aniston, Mos Def, Mark Boone Junior, Isla Fisher, Will Forte, John Hawkes, Seana Kofoed, Charlie Tahan, Chyna Layne, Jenna Nye, Alex Ladove, Kevin Cannon.

Wat doe je als echtgenoot als je te horen krijgt dat je vrouw is ontvoerd en haar noodlot voor 1 miljoen dollar ongedaan gemaakt kan worden? Niks. Althans: Frank Dawson niet in de misdaad komedie ‘Life of Crime’. Hij wilde toch al scheiden van Mickey, dus dit voorval komt hem eigenlijk niet slecht uit. De frauderende en bovendien overspelige man van Mickey heeft geen enkele intentie om een goede afloop van deze slecht voorbereide kidnapping enigszins te bespoedigen. In plaats daarvan gaat hij met zijn maîtresse naar Florida om de bloemetjes buiten te zetten. Als de ontvoerders in de gaten krijgen dat ze niet serieus worden genomen, nemen ze een besluit dat verregaande gevolgen voor Frank zal hebben.

Gesitueerd in de jaren 70 doet ‘Life of Crime’ in de eerste minuten lichtelijk denken aan ‘American Hustle’ door de duidelijk aanwezige zwarte humor en perfecte seventies ambiance met zitkuilen, country clubs, plateauzolen, grote zonnebrillen en hoogpolig tapijt. Ook zou je qua synopsis verband kunnen zien met ‘Ruthless People’ uit 1986 met Bette Midler. Ditmaal zien we Jennifer Aniston als smetteloze, apathische echtgenote Mickey en moeder van Bo. Aniston is binnen dit genre als een vis in het water. Haar eega Frank Dawson wordt vertolkt voor Tim Robbins (‘The Shawshank Redemption’). Met zijn pafferige voorkomen, dranklust en arrogante houding tegenover zijn gezin heb je al gelijk aversie ten opzichte van deze personage. En dat is maar goed ook.

Deze adaptatie van het boek “The Switch” van Elmore Leonard – de voorloper op “Rum Punch” (verfilmd als ‘Jackie Brown’) – is goed doordacht door regisseur Daniel Schechter. Er is nauwkeurig gelet op details uit de jaren 70, de muziek sluit naadloos aan en aan goed getimede humor is geen gebrek. Ook aan de psyche van de mens is gedacht, want een van de ontvoerders ervaart een omgekeerd Stockholm syndroom als hij gevoelens krijgt voor de noodlottige Mickey. Schechter sloot met ‘Life of Crime’ het Canadese Toronto Film Festival in 2013 op gepaste wijze af door een vermakelijke, geestige en spannende vertolking van Leonards novelle te presenteren.

Lisette van der Meij

Waardering: 3

Bioscooprelease: 18 september 2014
DVD-release: 30 januari 2015