Life with Mikey (1993)

Regie: James Lapine | 91 minuten | komedie, familie | Acteurs: Michael J. Fox, Christina Vidal, Nathan Lane, Cyndi Lauper, David Krumholtz, David Huddleston, Victor Garber, Frances Chaney, Kathryn Grody, Mary Alice, Annabelle Gurwitch, Kathleen McNenny, Jonathan Charles Kaplan

James Lapine heeft vooral musicals op zijn naam staan. Voorbeelden daarvan zijn de televisiefilms ‘Passion’ en ‘Into the Woods’. Ook in zijn ‘Life with Mikey’ wordt veel gezongen en gedanst. Rappende tieners, half-jodelende krullenkoppies, dansmariekes, Annie-klonen. Ze trekken allemaal voorbij. Een film om gek van te worden dus? Néé. En dat komt vooral door het spel van de twee hoofdrolspelers, van Michael J. Fox en Christina Vidal.

Fox is overtuigend als Michael Chapman, de chaotische manager van tergend ambitieuze kindsterretjes in wording. Fox is grappig, gevoelig en loopt over van nostalgie. Hij verlangt naar de tijd dat hij als kindster volop in de schijnwerpers stond en iedereen naar zijn pijpen moest dansen. Vooral zijn samenspel met de brutale Angie Vega, gespeeld door Christina Vidal, is leuk om naar te kijken: je ziet hoe beiden langzaam maar zeker hun maskers laten vallen en naar elkaar toegroeien. Knap van zo’n jonkie als Vidal, die toen twaalf was, dat ze niet ‘wegvalt’ tegenover een door de wol geverfd acteur als Fox. Zo iemand moet inmiddels wel een spetterend curriculum hebben, zou je denken. Dat valt dus tegen. Het enige wat eruit springt, is een bijrol in ‘Freaky Friday’ met Jamie Lee Curtis en Lindsay Lohan.

De verhaallijnen waarmee Fox en Vidal het in ‘Life with Mikey’ moeten doen, zijn wat mager: Fox ontdekt Vidal en maakt een ster van haar. Op de achtergrond speelt zijn frustratie over zijn vergane glorie. That’s it. Lapine vertelt het verhaal rechttoe, rechtaan, zonder zijpaden te bewandelen. Deze oppervlakkigheid deert de twee hoofdrolspelers niet. Het enthousiasme waarmee ze spelen is groot. En dat geldt eigenlijk voor iedereen die meespeelt: van de kwetterende kinderen tot aan zangeres Cyndi ‘Girls Just Wanna Have Fun’ Lauper, die secretaresse Geena Briganti speelt.

Het resultaat van hun inspanningen? Een film die luchtig en best grappig is. Vooral kinderen zullen lachen om het belevenissen van de wat maffe Chapman en de pretentieuze wannabe-sterretjes.

Patricia Jacob