Like a Boss (2020)

Recensie Like a Boss CinemagazineRegie: Miguel Arteta | 83 minuten | komedie | Acteurs: Tiffany Haddish, Rose Byrne, Salma Hayek, Karan Soni, Jacob Latimore, Billy Porter, Jimmy O. Yang, Ryan Hansen, Jennifer Coolidge, Jessica St. Clair, Natasha Rothwell, Ari Graynor, Lisa Kudrow, Caroline Arapoglou

Fascinerend is de beste omschrijving van ‘Like A Boss’. Deze zogenaamde komedie is zo ontzettend vreemd in elkaar gezet en geregisseerd dat je je afvraagt wie hiervoor zijn goedkeuring gaf. Wie dacht dat dit een goed idee was om deze film in deze vorm naar buiten te brengen en onder het komisch genre te scharen? Vragen die helaas niet beantwoord worden als je besluit om 83 minuten van je leven op te offeren om dit mysterie op te lossen.

In ‘Like A Boss’ draait het om Mia (Tiffany Haddish) en Mel (Rose Byrne). Deze twee vrouwen zijn onafscheidelijk en zijn hartsvriendinnen met een eigen cosmeticabedrijf. Als cosmetica tycoon Claire Luna (Salma Hayek) hun bedrijf wil overnemen en hen de autonomie belooft, besluit het duo akkoord te gaan. Het levert hen veel geld op wat goed van pas komt als schuldeisers aan de deur staan. Luna is er echter op uit om de vriendschap tussen M&M – zoals de vriendinnen zich noemen – kapot te maken, zodat ze de volledige controle over het bedrijf kan overnemen.

Regisseur Miguel Arteta lijkt een serie losse sketches aan elkaar te hebben geplakt en zijn cast verschillende instructies te hebben gegeven. Byrne en zelfs de normaal zo schreeuwerige Haddish spelen redelijk ingetogen, terwijl Hayek in een voor haar atypische rol volledig over-de-top gaat als foute zakenvrouw. Het lijkt alsof zij in een andere film spelen. Wat deze film helemaal pijnlijk maakt, is het gebrek aan een overdadige soundtrack. Talloze films worden volledig dichtgeplamuurd met muziek om de emoties van de personages extra dik aan te zetten. Het maskeert een gebrek aan talent, omdat je al direct aangeeft wat het publiek ergens bij moet voelen. Gevoelige ballads voor zakdoekmomenten? Check! Rockmuziek voor als er geknokt moet worden? Afgevinkt! Afijn, het idee moge duidelijk zijn. Niets van dat alles in ‘Like A Boss’.

Het gebrek aan muziek maakt de dood slaande grappen nog pijnlijker om te zien. Dat de scènes ook niet als een geheel aanvoelen, maakt deze film erg apart. Als er dan ineens een flamboyante personage met karikaturale inborst als Hayek opduikt, maakt het bekijken van ‘Like A Boss’ een bijzondere ervaring. Deze film ‘werkt’ niet. Het acteerwerk is niet per se slecht, maar doordat de acteurs deze film op een eigen manier benaderen komt het nogal bevreemdend over. Snel vergeten dus deze film.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 27 februari 2020
DVD-release: 15 juli 2020