Like Father, Like Son – Soshite chichi ni naru (2013)

Regie: Hirokazu Koreeda | 120 minuten | drama | Acteurs: Masaharu Fukuyama, Machiko Ono, Yôko Maki, Rirî Furankî, Jun Fubuki, Shôgen Hwang, Kirin Kiki, Jun Kunimara, Megumi Morisaki, Isao Natsuyagi, Keita Ninomiya, Hiroshi Ohkôchi

Het verhaal is klassiek. Op een avond worden op de kraamafdeling van een ziekenhuis twee baby’s verwisseld. Het ene kind komt terecht in een familie uit de hogere middenklasse, het andere in een gezin uit een veel eenvoudiger milieu. De een krijgt te maken met een ambitieuze vader die hem discipline wil bijbrengen, de ander met een lieve vader die vooral van een lolletje houdt. Als de verwisseling zes jaar later uitkomt, staan de gezinnen voor een onmenselijk dilemma.

In de handen van een Hollywoodregisseur zou deze plot verhaal waarschijnlijk niet verder komen dan een klucht of een baggervet melodrama. Bij Japanse veteraan Hirokazu Koreeda krijgt het verhaal een veel subtielere behandeling. Hij maakt van ‘Like Father, Like Son’ een ingetogen en ontroerend psychodrama, met humor en een diep inzicht in menselijk gedrag en menselijke motieven.

Om die diepte te peilen moet de kijker wel zijn best doen, want niets wordt uitgelegd of uitgesproken. De beelden doen het werk: een kind verbergt zich voor zijn vader, een vader vergelijkt zijn jeugdfoto’s met die van zijn kind, een moeder observeert het kind dat zij niet heeft gebaard. We zien hoe jonge moeders hun eeuwige moederliefde overbrengen op hun ‘nieuwe’ kind en (in een prachtige scène) hoe een dapper jochie voor zijn moeder opkomt.

Belangrijkste personage is de hoogopgeleide vader, de enige van de ouders die zijn eigen belang laat prevaleren boven dat van zijn kind. We volgen hem op zijn geestelijke reis naar inzicht, een reis die hem vanaf zijn huidige situatie terugvoert naar het verleden. Daarbij leert deze ongeduldige carrièreman dat sommige dingen nou eenmaal tijd vergen. Naast de hoofdlijn zijn er tal van zijlijntjes, over moederliefde, het belang van opvoeding en bloedverwantschap, de Japanse zakenwereld, de man/vrouwverhouding en over nog veel meer.

Dit alles in een bedachtzaam tempo, zodat je als toeschouwer alle tijd krijgt om de zaken op je in te laten werken en af en toe een traantje weg te pinken. De fotografie is strak en gestileerd, zij het nooit opgelegd of spectaculair. Het ensemble acteert op hoog niveau, vooral de actrices die de moeders spelen. Daarmee is ‘Like Father, Like Son’, een vederlichte film over een zware beproeving, het zoveelste pareltje in het oeuvre van Koreeda. Vertederend, grappig en wonderschoon.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 21 november 2013
DVD-release: 29 april 2014