Lincoln (2012)

Regie: Steven Spielberg | 151 minuten | biografie, drama, geschiedenis, oorlog | Acteurs: Daniel Day-Lewis, Sally Field, Tommy Lee Jones, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook, John Hawkes, Jackie Earle Haley, Bruce McGill, Tim Blake Nelson, Joseph Cross, Jared Harris, Lee Pace, Peter McRobbie, David Oyelowo, Lukas Haas, Dane DeHaan, Gulliver McGrath, Jeremy Strong, Gloria Reuben, Colman Domingo, Walton Goggins, Stephen Spinella, David Costabile, Boris McGiver, Michael Stulbarg, Elizabeth Marvel, Adam Driver, Richard Topol

1865. De 16e president van de Verenigde Staten Abraham Lincoln zit in zijn tweede ambtstermijn. Al bijna vier jaar wordt het land verscheurd door een bloederige burgeroorlog tussen de noordelijke en zuidelijke staten. Lincoln wil een einde maken aan de oorlog, maar wil eerst dat zijn belangrijke amendement (13th amendement) wordt goedgekeurd door het congres. Goedkeuring zou betekenen dat slavernij in Amerika voor altijd wordt afgeschaft. Ondertussen zijn de zuidelijke staten aan het eind van hun Latijn en wil men zich weer aansluiten bij het noorden. Lincoln ziet in dat dit niet gunstig is voor het amendement. Vrede betekent dat de zuidelijke staten weer zeggenschap hebben en door hun pro-slavernij houding, tegen het amendement zullen stemmen. De president staat voor een belangrijke beslissing: vrede met als gevolg dat slavernij niet wordt afgeschaft of uitstel van vrede dat misschien zorgt voor de afschaffing van slavernij, maar vooral zal zorgen voor meer oorlogsslachtoffers.

In Amerika heeft Abraham Lincoln al jaren een bijna mythische status. De beste man wordt gezien als één van de belangrijkste personen in de Amerikaanse geschiedenis. Ook huidig president Obama is vol lof over zijn voorganger. Aan Steven Spielberg de taak om de geliefde president naar het witte doek te brengen. Lincolns belangrijkste daad was de afschaffing van de slavernij. Deze zeer belangrijke ontwikkeling staat centraal in de film en dat is een goede keuze. Geen lang intro over het leven van de president maar een directe ingang naar één van de belangrijkste momenten uit zijn carrière. Wat volgt is een tweeëneenhalf uur durende biopic, die ondanks het lastige thema nooit verveelt.

‘Lincoln’ gaat grotendeels over politieke ontwikkelingen en dat zorgt soms voor verwarring. De termen die af en toe worden rond gestrooid in combinatie met veel personages zorgt ervoor dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Dat de president ook nog eens een Republikein is en hij de democraten moet overtuigen van het afschaffen van de slavernij maakt het er niet gemakkelijker op. In Lincolns tijd was zijn Republikeinse partij de vooruitstrevende, hervormingsgezinde partij en waren de Democraten de meer conservatieve partij die vooral de rechten van de staten voorop stelde. De president probeert als het ware de steeds dichterbij komende vrede te pauzeren zodat hij het dertiende amendement kan laten goedkeuren. Dit is echter niet makkelijk want naast het overtuigen van leden van zijn eigen Republikeinse partij heeft hij alsnog een aantal stemmen nodig van de democraten. Op een niet geheel nette wijze probeert hij aan deze stemmen te komen. Zijn werknemers doen aan omkoping en chantage. Spielberg heeft gekozen om dit vooral op komische wijze te tonen zodat je als kijker geneigd bent te denken dat het allemaal niet zo erg is. Het werkt, want het maakt je ook niet uit dat er sprake is van illegale praktijken. Het gaat uiteindelijk om iets veel belangrijkers. Knap is ook hoe Spielberg de film spannend houdt ondanks dat je allang weet wat de uitkomst is. De stemming rondom een belangrijk politiek voorstel is nog nooit zo spannend geweest.

Voor de rol van Lincoln koos Spielberg voor één van de beste acteurs die Hollywood te bieden heeft. Daniel Day-Lewis, die door andere acteurs bijna wordt verafgood door zijn intense acteerprestaties, staat bekend om het compleet verdwijnen in een karakter. Ook hier krijgt hij dat weer voor elkaar. Na vijf minuten ben je vergeten dat je naar een acteur kijkt want Daniel Day-Lewis ís Lincoln! Het strijdbare karakter, zijn intelligentie en vriendelijkheid komen duidelijk naar voren. Day-Lewis maakt hem echter ook menselijk door hem neer te zetten als vader die niet altijd goed aanvoelt op welke manier zijn gezin hem nodig heeft. Sally Field heeft een bijna ondankbare rol als de rouwende vrouw van Lincoln die nauwelijks om kan gaan met het verlies van hun zoon. Field spettert van het scherm in een indrukwekkende scène waarin ze ruzie heeft met haar man. De rest van de cast is ook subliem. Niemand presteert onder de maat en met name Tommy Lee Jones steelt in zijn bijrol de show als het radicale Republikeinse Congreslid Thaddeus Stevens.

De film ziet eruit om door een ringetje te halen. Over werkelijk alles is nagedacht. Spielberg maakte Lincolns werkkamer exact na inclusief alle boeken die daadwerkelijk in zijn kast stonden. In combinatie met de mooie kostuums en uitgebreide sets zorgt het voor een nog authentiekere sfeer. Ook de briljante en vooral bizarre kapsels en baarden van de mannelijke personages zijn een genot om naar te kijken. De kapsels helpen hier en daar zelfs om de vele congresleden uit elkaar te houden.

‘Lincoln’ is een meeslepend historisch drama dat zich concentreert op één van de belangrijkste personen in de Amerikaanse geschiedenis. De politieke ontwikkelingen zijn spannend maar regelmatig lastig te volgen. Alles ziet er prachtig uit, de cast speelt fantastisch en Daniel Day-Lewis kan alvast een plekje vrij maken op de schoorsteen voor zijn derde Oscar.

Shelley Eimers

Waardering: 4

Bioscooprelease: 31 januari 2013
DVD- en blu-ray-release: 5 juni 2013