Lisa Frankenstein (2024)

Regie: Zelda Williams | 101 minuten | komedie, horror | Acteurs: Kathryn Newton, Liza Soberano, Jenna Davis, Trina LaFargue, Paola Andino, Joshua Montes, Chris Greening, Mae Anglim, Joey Harris, Henry Eikenberry, Jennifer Pierce Mathus, Luke Sexton

De grappige, soms grove en soms aandoenlijke horrorkomedie ‘Lisa Frankenstein’ volgt Lisa Swallows (Kathryn Newton), een rustig meisje dat moeite heeft met het verlies van haar moeder. Haar moeder werd twee jaar geleden bruut vermoord door een nog steeds niet gevonden moordenaar. Samen met haar vader, die inmiddels hertrouwd is, woont ze bij haar stiefmoeder Janet en stiefzus Taffy. Taffy heeft veel eigenschappen van een typische populaire cheerleader die je zo vaak ziet in films. Echter, ze probeert Lisa bij haar vrienden te betrekken in plaats van enkel onaardig tegen haar te doen. Met haar stiefmoeder kan Lisa het totaal niet vinden, Janet geeft haar overal de schuld van en wil haar het liefst wegstoppen in een gekkenhuis.

Lisa is dan ook graag op zichzelf en vindt rust en vrede op een begraafplaats vlakbij haar huis. Ze heeft op deze plek vooral een ‘klik’ met een jongeman (Cole Sprouse) die overleed in 1837. Lisa maakt zijn graf schoon, versiert het en praat zelfs tegen deze naamloze jongeman. Tijdens een storm brengt Lisa deze jongeman per ongeluk terug tot leven. En dat zorgt voor penibele situaties.

‘Lisa Frankenstein’ is bedoeld als ode aan de horrorkomedies uit de jaren 80, aan films als ‘Heathers’ en ‘Beetlejuice’ en dat is duidelijk te zien. De film speelt zich af in het jaar 1989 en regisseuse Zelda Williams, dochter van Robin Williams, weet deze sfeer goed te creëren. Denk hierbij aan de typische jaren 80 kapsels, de muziek, accessoires en de inrichting van de huizen. Hierbij krijg je als kijker echt het idee dat je terug in de jaren 80 bent gestapt, zonder dat dit overdreven geforceerd wordt.

Ook zijn de twee hoofdrolspelers erg goed in hun rol. Kathryn Newton speelt de rustige Lisa met verve. Ze heeft eerder al in de film ‘Freaky’ laten zien dat het genre horrorkomedie haar erg goed ligt. Ze kan eng en onberekenbaar zijn, maar ook heel grappig en soms zelfs aandoenlijk. Ook Cole Sprouse is erg leuk om naar te kijken. De voormalig kindster weet met eigenlijk alleen maar fysiek acteerwerk toch regelmatig de kijker aan het lachen te krijgen, iets wat alleen maar te prijzen valt.

Kortom, ‘Lisa Frankenstein’ is een geslaagde ode aan de geliefde horrorkomedies uit de jaren 80. Williams weet je als kijker echt terug te zuigen in dat decennium, iets waarvoor ze een pluim verdient. De hoofdrolspelers zijn ook erg goed in hun rol en dit alles zorgt ervoor dat ‘Lisa Frankenstein’ op en top vermaak is.

Tom Holtackers

Waardering: 4

VOD-release: 5 juni 2024 (Pathé Thuis)