Little Children (2006)

Regie: Todd Field | 130 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Kate Winslet, Patrick Wilson, Jennifer Connelly, Greg Edelman, Sadie Goldstein, Ty Simpkins, Noah Emmerich, Jackie Earle Haley, Phyllis Somerville, Raymond J. Barry, Helen Carey, Jane Adams, Trini Alvarado, Erica Berg, Chadwick Brown, Sarah Buxton, Marsha Dietlein, Alida P. Field, Mary Goggin, Thomas Greany, Joe Guest, Celestial Hakim, Chance Kelly, Mary B. McCann, Adam Mucci, Hunter Reid, Leo Trombetta, Catherine Wolf

Dat het leven in de blanke Amerikaanse suburbs niet altijd even gemakkelijk is, weten we al uit het literaire werk van schrijvers als Updike en Cheever. Ook films als ‘The Ice Storm’ (1997) en ‘We Don’t Live Here Anymore’ (2005) hielden zich bezig met de problemen van de middle class bewoners van Suburbia. In 1999 zagen we in ‘American Beauty’ misschien wel de mooiste schildering van dit milieu. In die veelbekroonde film wist antiheld Lester Burnham uiteindelijk te ontsnappen aan de eisen van zijn omgeving, maar betaalde daar wel een hoge prijs voor.

‘Little Children’ van Todd Field speelt zich af in zo’n zelfde milieu: een keurige wijk waar frisse gazons sterk contrasteren met de geestelijke dorheid van de bewoners en waar witgepleisterde muren een grijs en zinloos bestaan verhullen. Ook hier worden we geconfronteerd met personages die zich geen raad weten met zichzelf en het liefst een nieuw leven zouden beginnen. Maar waar Lester Burnham over voldoende moed en handigheid beschikte om zich aan zijn lot te ontworstelen, zijn Brad en Sarah twee stuntels die nog niet zouden weten hoe uit de gevangenis te ontsnappen als de poort wagenwijd open stond. Een romance is in hun omstandigheden een eenvoudige uitweg, maar hoe de volgende stap te nemen? En wat dan?

Ook de andere bewoners van de wijk hebben zo hun problemen en neuroses. Zij proberen die te kanaliseren door een heksenjacht op pedofiel Ronnie te beginnen. Na een gevangenisstraf wegens potloodventen is Ronnie samen met zijn liefhebbende moeder neergestreken in de buitenwijk. Al snel hangt de hele buurt vol met Ronnies aangeplakte foto. Een tegelijk grappige en naargeestige scène in het lokale zwembad toont aan dat die bezorgde wijkbewoners minstens zo de weg kwijt zijn als de pedofiel. Deze scène is ook exemplarisch voor de toon van ‘Little Children’: mild ironisch maar met een constant dreigende ondertoon.

Gesteund door een geweldige cast (met een formidabele Kate Winslet, die zelfs van het telefonisch bestellen van een badpak nog een Oscarwaardige performance maakt), en met een scherp oog voor psychologische mechanismen, vertelt regisseur Todd Field in ‘Little Children’ een verhaal over personen die niet meer weten wat ze met hun leven aan moeten. Waar in ‘American Beauty’ nog een bevredigende oplossing wordt gevonden, wacht in ‘Little Children’ hooguit de troost van berusting; een berusting die pas kan worden bereikt nadat er voldoende is geworsteld en geleden. Maar dat lijden en die worsteling zijn zelden zo eerlijk, ontwapenend en overtuigend verbeeld als in deze sublieme film.

Henny Wouters

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 25 januari 2007