Little Joe (2019)

Recensie Little Joe CinemagazineRegie: Jessica Hausner | 105 minuten | drama, science fiction | Acteurs: Emily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox, Kit Connor, Phénix Brossard, Leanne Best, Andrew Rajan, David Wilmot, Goran Kostic, Yana Yanezic, Sebastian Hülk

Genetisch gemodificeerde planten zijn niks nieuws. Toch is de plant die we te zien krijgen in het internationale scifi-drama ‘Little Joe’ een geval apart. Deze verspreidt een stuifmeel dat iedereen die het inademt gelukkig maakt. De plant heeft veel liefde en zorg nodig van zijn eigenaar, maar deze wordt rijkelijk beloond voor die zorg. Klinkt aantrekkelijk, maar weten de laboranten wel zeker dat deze geluksplant geen duistere bijwerkingen heeft?

De ruim anderhalf uur die ‘Little Joe’ duurt verblijven we voornamelijk in het hypermoderne lab waar de plant wordt gekweekt en in het huis van opperwetenschapper Alice. Zij is het die de plant Little Joe doopt (naar haar eigen zoon Joe) en die tegen alle regels in een exemplaar mee naar huis neemt. Maar terwijl de dag nadert dat de plant op een internationale bloemenbeurs wordt gepresenteerd, twijfelt Alice steeds meer over de veiligheid van haar creatie.

Dit bijzondere verhaal levert een film op die in meerdere opzichten even bijzonder is. ‘Little Joe’ is nauwelijks vast te pinnen op een genre en thematisch is de film lastig te duiden. We herkennen de invloed van dystopische toekomstvertellingen (van ‘Brave New World’ tot ‘Black Mirror’) en het belangrijkste thema lijkt verslaving. Wie eenmaal heeft gesnoven aan Little Joe ziet zijn perceptie van de wereld veranderen en heeft alleen nog maar interesse in het volgende snuifje. Maar wat we hier nou precies mee moeten wordt nooit duidelijk.

Opvallender nog is de alomvattende gekunsteldheid van de film. Decors, dialogen, dictie, acteren, kostuums, (akelige) muziek, kleuren en visuals zijn continue geforceerd en onnatuurlijk. Nooit heb je het idee dat je naar een realistisch drama kijkt maar eerder naar een verfilmd toneelstuk van het meer bedachte soort. Compleet met schrikeffecten die nooit voortkomen uit het verhaal maar uit onverwachte (en knetterharde) klanken.

Dat de makers bewust hebben gekozen voor die kunstmatigheid valt vanuit het verhaal goed te begrijpen. Dat gaat nou eenmaal over kunstmatig geluk geproduceerd door een kunstmatige plant. Het betekent wel dat ‘Little Joe’ een steriele en kille film is, waar het verstand nog wel iets mee kan maar waaruit iedere emotie is verdwenen. Voor een korte film geen probleem, bij een langspeelfilm als ‘Little Joe’ ga je iets te veel verlangen naar een snuifje stuifmeel.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 februari 2020