Little Manhattan (2005)

Regie: Mark Levin | 84 minuten | komedie, familie, romantiek | Acteurs: Josh Hutcherson, Charlie Ray, Bradley Whitford, Cynthia Nixon, Willie Garson, Tonye Patano, J. Kyle Manzay, Josh Pais, John Dosset, Talia Balsam, Jonah Meyerson, Michael Bush, Brian W. Aguiar, Nick Cubbler, Anthony Laflamme

Begin jaren 90 begon Mark Levin als schrijver bij de bekende serie “The Wonder Years”. Wellicht dat hier een soort van voorliefde voor romantische komedies is ontstaan, want hij verleende verder onder andere zijn medewerking aan films als ‘Madeline’ en ‘Wimbledon’. Mark Levin zorgt met ‘Little Manhattan’ opnieuw voor een heerlijk zoete komedie voor alle leeftijden.

De film speelt zich af in de wijk Manhattan, waar de 10-jarige Gabe (Josh Hutcherson) samen met zijn bijna gescheiden ouders (Cynthia Nixon en Bradley Whitford) in een appartement woont. Hoewel zijn ouders al tijden bezig zijn met het regelen van de scheiding, slaapt zijn vader nog steeds in de woonkamer op de bank en zit er op alles wat er in de koelkast staat een post-it met de naam van vader of moeder. Ondanks deze vreemde manier van samenleven is Gabe aan het begin van de film toch goed te spreken over zijn leven tot dan toe. Hij mag alles pakken wat er in de koelkast staat, ongeacht de briefjes, op school heeft hij het naar zijn zin, zijn leven is duidelijk en op orde. Ook de verhoudingen tussen hem en de vreemdste wezens op aarde: meisjes, zijn maar wat duidelijk. Hij is een jongen en hoort dus bij de betere kant en meisjes zijn stom en horen bij de slechtere kant, zo hoort het te zijn en zo zal het altijd blijven.

Dit alles verandert echter drastisch wanneer hij bij karateles zijn oog laat vallen op de schattige Rosemary (Charlie Ray), die al elf jaar is. Rosemary zit al sinds mensenheugenis bij hem in de klas, maar door het ijzeren gordijn dat de jongens van de meisjes scheidt, was Rosemary hem nooit echt opgevallen. Van de ene op de andere dag staat het leven van Gabe op zijn kop en weet hij dat er nog maar één ding in zijn leven is wat er toe doet: Rosemary Telesco. Maar ziet zij hem wel staan? Volgens Rosemary worden meisjes veel sneller volwassen dan jongens en Gabe is ook nog eens een halve kop kleiner en dus makkelijk over het hoofd te zien. Een leuk feitje is dat Charlie Ray tijdens de opnames zo snel groeide dat Hutcherson bij bepaalde scènes op een krat moest staan om de hoogte enigszins gelijk te krijgen.

Langzaam maar zeker bloeit er wat op tussen de twee jonge tieners, die al steppend New York verkennen op zoek naar een appartement voor Gabe’s vader. Mark Levin maakt ons deelgenoot van de onzekerheid en opwinding die plaatsvindt in Gabe’s hoofd door de dialogen die hij in zijn hoofd voert met ons te delen. Als Gabe op een avond eindelijk de moed vindt om haar een kus te geven, volgt direct de grote onzekerheid. Was het te klef? Was het te hard? Was het te nat, te droog, te onverwachts, te vroeg, te laat? De grote vragen des levens, die bij iedereen door het hoofd spookten na de eerste kus.

De titel past perfect bij de film want het anders zo grote, drukke, volwassen en zakelijke Manhattan komt in ‘Little Manhattan’ over als een rustig en besloten buitenwijk en lijkt af en toe bijna dorps. Wellicht komt dit doordat Mark Levin de nadruk legt op het groen en de parken in plaats van het vele beton en asfalt. Het is een perfecte plek voor de ontluikende liefde tussen twee kinderen op weg naar de volwassenheid.

‘Little Manhattan’ lijkt in sommige aspecten een soort ‘Little – Sex and the City’. Cynthia Nixon speelt haar rol als bijna gescheiden moeder in Manhattan uiteraard overtuigend. De gelijkenis met haar rol in ‘Sex and the City’ is treffend. En met een beetje fantasie is er tussen de relativerende dialogen die Gabe met zichzelf voert en de dialogen van Carry Bradshaw in ‘Sex and the City’, ook een kleine overeenkomst te bespeuren.

Hutcherson is goed gecast, eindelijk eens niet zo’n perfect en schattig Hollywood snoetje, maar een gewoon knulletje dat je ook zo door je eigen straat zou kunnen zien steppen. Charlie Ray heeft uiteraard wel de bekende grote blauwe ogen en het bijpassende poppengezichtje om de kijker te verleiden, maar dat is in deze film zeker niet storend.

‘Little Manhattan’ biedt een vermakelijk kijkje in een rustig, warm en dorps Manhattan. En misschien zijn de grote verschillen tussen jongens en meisjes, mannen en vrouwen en kinderen en volwassen wel helemaal niet zo groot en onoverkomelijk als ze lijken. ‘Love is an ugly and terrible business, practiced by fools’, maar iedereen krijgt één grote eerste liefde en die zal je nooit meer vergeten.

Phileau Mey