Little Nicky (2000)

Regie: Steven Brill | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Adam Sandler, Harvey Keitel, Patricia Arquette, Rhys Ifans, Rodney Dangerfield, Reese Witherspoon, Quentin Tarantino, Michael McKean, Tommy Lister, Allen Covert, Rob Schneider, Henry Winkler

De duivel (Harvey Keitel) neemt na tienduizend jaar afstand van zijn troon. Hij moet één van zijn drie zoons aanwijzen die de komende tienduizend jaar Prins van Duisternis mogen zijn. Maar de Duivel heeft geen vertrouwen in Adrian (Rhys Ifans), Cassius (Tommy Lister) en Nicky (Adam Sandler). Aan alle drie mankeert wel wat. De één is te agressief, de ander te sterk en Nicky, tja Nicky lijkt niet helemaal in orde nadat hij ooit een klap met een schep heeft gehad.

De Duivel besluit er nog tienduizend jaar aan vast te plakken. Hier zijn Adrian en Cassius het niet mee eens en zij vluchten naar de aarde. Doordat zij vanuit de onderwereld naar de bovenwereld zijn gevlucht (de omgekeerde rit dus), sluit het hellevuur zich. De Duivel zal lichamelijk uit elkaar vallen en het wordt Nicky’s taak om beide broers in een flesje te lokken en terug te brengen naar de hel.

Nicky komt voor het eerst in de bewoonde wereld, New York, en wordt via de hellehond Beefy aan meegenomen door het mensenrijk. Zijn queeste om de broers in een drinkfles te krijgen en tegelijk weer in de hel te laten terugkeren wordt een hilarische tocht. Nicky ontdekt de geneugten van de aarde: eten, drinken, space cake en de vrouw die hem vlinders in zijn buik geeft. Het verhaal van ‘Little Nicky’ is aardig gevonden: De Duivel wil de verstoorde balans tussen goed en kwaad herstellen, omdat zijn zonen het kwaad over de stad (New York) hebben uitgeroepen en veel inwoners zich slecht gaan gedragen. Het blijft echter bij goede, leuke en grappige bedoelingen. Sommige grappen zijn te flauw voor woorden en andere zie je al van mijlenver aankomen. Adam Sandler is niet geslaagd als half debiele zoon Nicky die de wereld moet redden. Zijn komisch talent lijkt in deze film in de spreekwoordelijke hel achter te zijn gebleven.

Er doen wel een hele reeks aan beroemde en bekende Amerikanen mee aan deze film. Helaas wil een sterrencast niet garant staan voor een geslaagde film. Heb je acteurs als Harvey Keitel, Quentin Tarantino en Rodney Dangerfield in je film, dan moet je daar wat mee doen. Helaas is dat Steven Brill niet helemaal gelukt. Op een paar gelukte grappen na blijft ‘Little Nicky’ hangen in goede bedoelingen. De slappe komedie is daar helaas debet aan. ‘Little Nicky’ blijft helaas klein, het potentieel was groot.

Gerard de Bruijn