Living Death (2006)

Regie: Erin Berry | 81 minuten | horror, thriller | Acteurs: Kristy Swanson, Greg Bryk, Joshua Peace, Kelsey Matheson, Neil Foster, Marc Hickox, Vik Sahay, Christopher Cordell, Troy York

‘Living Death’ is zo’n typische videotheekvuller. Een goedkoop gemaakte film zonder echte sterren. Wat overigens niet wil zeggen dat dit niemandalletje slecht is. Integendeel.

Victor Harris (Bryk) is een sadist die ervan geniet andere mensen pijn te doen. Mensen zoals zijn ordinaire vrouw Elizabeth (Swanson) sleept hij het liefst naar zijn geheime kamer om hen daar te martelen. Als Victor maar door blijft gaan met zijn foltertechnieken en het consumeren van voor de wet verboden chemicaliën is de maat vol, Elizabeth en haar minnaar (Peace) besluiten om Mr. Harris om te leggen. Als Victor vergiftigd wordt met kogelvis-gif belandt hij in een comateuze staat. De man ziet alles om hem heen en is bij bewustzijn, maar zijn lichaam is verlamd en hij lijkt dood te zijn. Uiteindelijk belandt de schurk op de autopsietafel waar hij flink onder handen wordt genomen door een stel artsen-in-opleiding. Victor ontsnapt en wil wraak nemen op zijn ex en haar minnaar. Dat een pijnbank een grote rol speelt in zijn vendetta mag geen verrassing heten.

‘Living Death’ is een charmante low budget B-horrorfilm. De cast schmiert en bluft zich een weg naar de eindstreep en niemand lijkt het project heel serieus te nemen. Gelukkig maar, want juist de over-de-top sfeer maakt dit filmpje zo leuk. Gevallen ster Kristy Swanson doet het goed als trashy trophy wife. Ook Bryk heeft duidelijk lol in zijn werk en zet Victor neer als een loser met gemene trekjes. Het hysterische geschreeuw en de overacting zorgt voor een gezellig cheesy sfeertje dat grappig overkomt. Meligheid troef.

De grootste verrassing is dat de geweldsscènes er soms behoorlijk rauw en realistisch uitzien. Vooral de finale op de pijnbank is ongekend lomp voor een low budgetfilmpje als dit. Ook een autopsie-fragment is behoorlijk indrukwekkend (en komisch) gefilmd. Uiteraard zijn er ook genoeg minpunten te bekennen. Het idiote acteerwerk moet je wel liggen en ook de geforceerde spanningsopbouw is niet overtuigend uitgewerkt. Kun je door de (financiële) tekortkomingen heenkijken, dan wacht er een ideale zondagmiddaghorror op je.

Frank v.d. Ven