Living It Up (1954)

Regie: Norman Taurog | 95 minuten | komedie | Acteurs: Dean Martin, Jerry Lewis, Janet Leigh, Edward Arnold, Fred Clark, Sheree North, Sammy White, Sid Tomack, Sig Ruman, Richard Loo, Raymond Greenleaf, Walter Baldwin, Fay Roope, Brick Sullivan

Dean Martin en Jerry Lewis waren aan het begin van hun carrière een zeer succesvol duo. Samen veroverden ze zowel de planken als de bioscoopzalen. Hun succesformule was vrij eenvoudig: Dean Martin probeerde zogenaamd een serieuze act neer te zetten, die Lewis dan luidruchtig kwam verstoren. In hun films was de rolverdeling soortgelijk. Hier was Martin de serieuze acteur en Lewis de grappenmaker. Helaas werkte deze rolverdeling in films niet voor Martin, waardoor het duo Dean Martin en Jerry Lewis in 1956 ophield te bestaan.

Een van de films die Martin en Lewis als team maakten, was ‘Living It Up’ in 1954. Deze komedie vertelt het verhaal over Homer Flagg (Lewis) en zijn dokter, Steve Harris (Martin), die samen naar New York komen. Homer Flagg en Steve Harris wonen in het uitgestorven Desert Hole, New Mexico als Steve vermoedt dat Homer stralingsziekte heeft opgelopen. De verwachting dat Homer nog maar drie weken te leven heeft komt in de krant te staan en daarop nodigt een krant uit New York de twee uit om de laatste weken van Homer in New York te verblijven (een grote wens van hem). Ondanks het feit dat dokter Harris ontdekt dat zijn diagnose onjuist is, besluiten de twee toch te vertrekken naar New York en houden de hele stad voor het lapje. Veel heeft het verhaal van deze komedie niet om het lijf. Dat vonden de filmmakers blijkbaar niet nodig, want de hele film is een kapstok om het spel van Martin en Lewis aan op te hangen. Het is duidelijk dat deze film puur gemaakt is om het succes van Martin en Lewis verder uit te buiten, want er is vrij weinig gedaan om de film echt interessant te maken. Het valt niet te ontkennen dat er regelmatig wat te lachen valt – alhoewel het spel van Lewis vaak kinderachtig en daardoor irritant overkomt- maar dit is niet voldoende voor ‘Living It Up’ om boeiend te blijven.

Opvallend is, dat een van de leukste scènes van de film is niet met Martin en Lewis, maar de dansscène van Lewis samen met Sheree North, die zichzelf speelt in deze kleine rol. De swingende dansscène geeft een geweldig beeld van het nachtleven in de jaren 50. Naast deze dansscène zijn er nog een aantal andere beelden die een fraai beeld geven de jaren 50 in New York. Deze beelden maken de film waarschijnlijk nog het meest de moeite waard, want het is dat Dean Martin en Jerry Lewis zo ongelooflijk beroemd waren, anders was ‘Living It Up’ al lang en breed vergeten.

Wietske Uneken

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 20 mei 1955