Liz in September – Liz en Septiembre (2014)

Regie: Fina Torres | 100 minuten | drama | Acteurs: Patricia Velasquez, Mimi Lazo, Danay Garcia, Eloisa Maturén, Arlette Torres, Elba Escobar, Sheila Monterola, Luis Gerónimo Abreu, Martín Brassesco, María Luisa Flores, Eloisa Maturen-Dudamel, Karina Velasquez

Voor veel mensen met een voorkeur voor partners van dezelfde sekse zal ‘Brokeback Mountain’ uit 2005 als een verhelderende film hebben aangevoeld. Een grote productie met een groot maar onderbelicht thema: Homoseksualiteit tussen twee personen waarvan het niet verwacht wordt, noch geaccepteerd. Het Venezolaanse ‘Liz in September’ behandelt eenzelfde soort thematiek, al zal de impact een stuk minder zijn dan bij de ‘gay cowboys’ van regisseur Ang Lee.

Wanneer de auto van Coqui (Garcia) het begeeft wordt zij genoodzaakt de nacht door te brengen in een gemoedelijk Venezolaans kustplaatsje. Ze wordt opgevangen in het hostel van Margot, dat uitsluitend vrouwen resideert. Lesbische dames, om precies te zijn. Een uiterst gemêleerd gezelschap waarvan enkelen de deur van die beklemmende kast al hebben opgetrokken, terwijl anderen nog steeds gebukt gaan onder de druk van een ‘coming-out’.

Een dame die daar minder moeite mee heeft is Liz (Velasquez). Een echte rauwdouwer die motor rijdt, aan auto’s sleutels en zichzelf profileert als een echte stoere chick. Ze probeert dat imago kracht bij te zetten door tijdens het verblijf van het popje Coqui een weddenschap te sluiten dat ze haar binnen drie dagen kan overhalen tot een lesbische vrijpartij.  Coqui is hetero, maar haar huidige huwelijk met een manspersoon loopt nu niet bepaald op rolletjes, iets dat haar oorzaak vindt in het verliezen van hun zoontje.

En daar ligt het raakvlak tussen de beider dames. Coqui is nog bezig met afscheid nemen van haar zoontje, terwijl Liz bezig is met het afscheid nemen van haar geliefden, ze blijkt namelijk ernstig ziek. Hier ligt de kracht van ‘Liz in September’ absoluut niet. Want dat de twee tegenpolen Liz en Coqui in het bed zullen belanden staat al vanaf de eerste vijf minuten als een paal boven water, iets dat regisseuse Fina Torres extra kracht bij zet door de dames elkaar continu verliefd en begrijpend in elkaars ogen te laten kijken.

Dat de seks tussen de dames in meer zal resulteren dan alleen fysieke genoegdoening lijkt ook onvermijdbaar. Ook ligt het er soms allemaal wel erg dik bovenop en zorgt de vakantiestemming voor wel erg veel hitsigheid bij de dames onderling. De kracht van ‘Liz in September’ ligt in de dynamiek en dialogen tussen de vrouwen. Deze zijn zeer geloofwaardig en zwaarmoedig en contrasteert op een zeer prettige manier met de prachtige plaatjes die Torres van de parelwitte kust heeft geschoten. Je zou spontaan een vliegticket boeken.

‘Liz in September’ zal internationaal gezien niet zo veel heilige huisjes omschoppen als ‘Brokeback Mountain’, al is die vergelijking natuurlijk enigszins oneerlijk. De film is een mooi Venezolaans product met een evenzo fraaie moraal en uitstekende actrices. De film doet wat het moet doen, maar heeft net niet de impact waar het waarschijnlijk wel op uit is.

Thomas van den Berg

‘Liz in September’ verschijnt donderdag 8 september 2016 op DVD.