Liza Marklund’s Annika Bengtzon – Het testament van Nobel – Nobels testamente (2012)

Regie: Peter Flinth | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: Malin Crépin, Björn Kjellman, Leif Andrée, Kajsa Ernst, Erik Johansson, Felix Engström, Richard Ulfsäter, Antje Traue, Per Graffman, Björn Granath, Maria Langhammer, Karl Linnertorp, Anna von Rosen, Johan Holmberg, Pia Johansson, Saga Gärde, Jackie Jakubowski, Edvin Ryding, Elvira Franzén, Nils Grönberg, Sofia Rönnegård, Daniel Träff, Alexander Öhrstrand, Yngve Dahlberg, Maksim Lapitskii, Thomas Ritter, Keith Foster, Catherine Graffte

‘Het testament van Nobel’ is deel 1 uit de Lumière Crime Series naar de boeken van de Zweedse thrillerauteur Liza Marklund. In deze verfilming is de charismatische en sensuele misdaadjournalist Annika Bengtzon (Malin Crépin) van roddelkrant Kvällspressen één van de gelukkige aanwezigen op het Nobelprijsbanket in de hoofdstad Stockholm. De Israëlische wetenschapper Aaron Wiesel heeft de Nobelprijs voor de geneeskunde gewonnen. Hij ontvangt de prijs naar aanleiding van zijn controversiële onderzoek naar stamcellen.

Als de gasten na de speeches aan het dansen slaan, is Annika getuige van een moordaanslag. Wiesel is zwaargewond, maar zijn danspartner, de voorzitter van de Nobelprijscommissie Caroline von Behring (Anna von Rosen), laat het leven. Annika wordt gehoord door de politie en krijgt een spreekverbod. Desondanks graaft de ambitieuze misdaadjournaliste met een omweg in het verleden van het dodelijke slachtoffer. Zij blijkt het eigenlijke doelwit van een huurmoordenaar die met dodelijke precisie nog meer slachtoffers maakt. Hoe dieper Annika graaft, hoe meer ‘lijken’ (niet humoristisch bedoeld…) er uit de kast vallen. Caroline hield zelf geheimen voor zich. Alle leden van het Nobelprijscomité lijken verdacht. Niet iedereen is te spreken over haar wetenschappelijke voorkeuren en bovenal: hoe is zij op die belangrijke post terecht gekomen? Wat begint met een verklaring van een student waar Caroline mee werkte, eindigt in een apotheose waarbij Annika’s leven ook aan een zijden draadje komt te hangen. Hoe ver gaat de mens in zijn ijver om roem te vergaren? Dat is waar het in dit verhaal om draait. Van gesjoemel met wetenschappelijke onderzoeken en bijbehorende chantage tot een link met internationaal terrorisme. Aan Bengtzon de zware taak om de waarheid, met allerlei bijzondere verwijzingen naar Alfred Nobel, aan het licht te brengen. Naast haar redelijk veeleisende moederschap géén gemakkelijke opgave.

Minpunt aan deze verfilming is het ietwat brave karakter. Het verhaal ontwikkelt zich volgens het beproefde ‘tien kleine negertjes’-scenario. Als kijker streep je de mogelijke hoofdverdachten één voor één weg en dat leidt bijna automatisch tot de enige mogelijke overgebleven verdachte. Neemt niet weg dat er genoeg te genieten valt, het acteerwerk is over de gehele linie goed en ook de onderhuidse spanning wordt adequaat weergegeven. Zweedse degelijkheid in optima forma.
De gehele DVD-box beslaat alle zes Annika Bengtzon verfilmingen. Thrillers waarvan wereldwijd, in 29 talen, 7 miljoen exemplaren werden verkocht.

Ruud Stift

‘Liza Marklund’s Annika Bengtzon – Het testament van Nobel’ verschijnt dinsdag 26 juni 2012 op DVD (DVD box “Liza Marklund’s Annika Bengtzon – Seizoen 1”).