Liza Marklund’s Annika Bengtzon – Studio zes – Studio Sex (2012)

Regie: Agneta Fagerström-Olsson | 90 minuten | drama | Acteurs: Malin Crépin, Björn Kjellman, Leif Andrée, Kajsa Ernst, Erik Johansson, Felix Engström, Richard Ulfsäter, Leonard Terfelt, Anders Ahlbom, Johannes Albin Alfvén, Madeleine Martin, Anna Azcarate, Ana Gil De Melo Nascimento, Mats Blombren, Anna-Lena Hemström, Jannike Grut, Andreas Rothlin-Svensson, Elvira Franzén, Edvin Ryding, Rasmus Troedsson, Klara Bendz, Emelie Rosenqvist, Jimmy Lindström, Nicholas Olsson, Alexej Manvelov, Christoffer Svensson, Philip Martin

Ze is een van de bekendste misdaadschrijfsters van Zweden, een land dat toch al niet verlegen zit om goede thrillerauteurs. Liza Marklund werkte jarenlang als journalist voor “Expressen”, een populaire tabloid in haar thuisland, voor ze in 1995 haar eerste boek uitbracht. Aanvankelijk richtte ze zich nog op non-fictie, maar zodra ze in 1998 met ‘Springstof’ haar eerste detectiveroman uitbracht, is ze niet meer uit de Zweedse bestsellerlijsten verdwenen. Een reeks boeken rond het personage Annika Bengtzon volgde. Marklund baseerde haar protagonist op haar eigen ervaringen. Annika werkt bij de sensatiekrant “Kvällspressen”, waar ze zich als ambitieuze verslaggever niet laat afstoppen door chefs of collega’s. Die toewijding voor haar soms gevaarlijke vak zet haar persoonlijke relaties geregeld onder druk.

Zes verhalen uit de reeks rond Annika Bengtzon werden inmiddels verfilmd, waarbij actrice Malin Crépin in de huid kruipt van de vasthoudende onderzoeksjournaliste. In ‘Studio Zes’ wordt Annika geconfronteerd met haar eigen verleden. Een negentienjarige vrouw wordt dood gevonden in een park in Stockholm. Annika wordt eropuit gestuurd om verslag te doen en de zaak te onderzoeken. Het meisje blijkt een relatie te hebben gehad met de eigenaar van een seksclub, een jongen die nogal losse handjes blijkt te hebben. Maar de intrige lijkt veel complexer te zijn als blijkt dat een vooraanstaand minister, die vlakbij het park woont waar de jonge vrouw gevonden is, de nacht van de moord in diezelfde seksclub was. De persoonlijke betrokkenheid van Annika is groter dan gedacht: ze neemt het huisgenootje van het slachtoffer in huis, om haar te beschermen. Maar als haar baas daarachter komt, wordt ze op een zijspoor gezet. Ze besluit op eigen houtje haar onderzoek voort te zetten, wat haar in gevaarlijke situaties doet belanden.

De verfilming van ‘Studio Zes’ is een zeer degelijke bewerking van Marklunds boek. De grote kracht van de verhalen zit hem in de hoofdpersoon. Annika Bengtzon is niet alleen een overtuigende figuur, ze weet ook zonder enige moeite de sympathie van de kijker te winnen. Dat ze in haar werk de onderste steen boven wil krijgen en daarbij soms grote risico’s neemt, is volkomen begrijpelijk. Het verhaal begint met een op ‘t oog ‘eenvoudige’ moord, maar wordt steeds complexer en gelaagder. In boekvorm komt dat er beter uit dan op het witte doek, simpelweg omdat er meer tijd kan worden uitgetrokken om bepaalde zaken in perspectief te plaatsen en omdat de gedachtewereld van de personages veel beter tot zijn recht komt. Desondanks pakt deze verfilming prima uit. Crépin zet een waardige Annika Bengtzon neer. Bovendien slaagt regisseur Agneta Fagerström-Olsson erin de spanning tot een hoogtepunt op te bouwen. Natuurlijk moet de film het afleggen tegen het boek, maar deze verfilming van ‘Studio Zes’ staat zeker garant voor een flinke dosis spanning en avontuur.

Patricia Smagge

‘Liza Marklund’s Annika Bengtzon – Studio zes’ verschijnt dinsdag 26 juni 2012 op DVD (DVD box “Liza Marklund’s Annika Bengtzon – Seizoen 1”).