Liza, the Fox-Fairy – Liza, a rókatündér (2015)

Regie: Károly Ujj Mészáros | 98 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Mónika Balsai, Szabolcs Bede Fazekas, David Sakurai, Zoltán Schmied, Antal Cserna, Piroska Molnár, Gábor Reviczky, Mariann Kocsis, Ági Gubik, Lehel Kovács, Zsuzsa Töreky, Vali Dániel, Mária Bókay

In ’Liza, the Fox-Fairy’, het speelfilmdebuut van de Hongaarse regisseur Károly Mészáros, maken we kennis met Liza (Monika Balsai), verpleegster van de weduwe van de Japanse ambassadeur te Hongarije. Naast haar uitstapjes naar de Mekk-burger fastfoodketen waar ze op een dag haar ware hoopt tegen te komen, heeft de timide vrouw maar weinig contact met de buitenwereld. Haar enige echte vriend is de geest van een overleden Japanse zanger. Na de dood van de weduwe lijkt het leven van Liza compleet te veranderen. Ze besluit nu toch echt een partner te zoeken. Maar dan gebeuren er allemaal mysterieuze ongelukken met de mannen in Liza’s omgeving. Liza raakt daardoor overtuigd van het feit dat ze een vossenfee is, een dodelijke demon uit de Japanse folklore, een vrouw van wie geen man van kan houden zonder zelf de dood te vinden.

‘Liza, the Fox Fairy’ barst van de meest merkwaardige personages die allemaal wonderwel perfect in deze film passen. Dit komt voor een groot deel door het uitstekende acteerwerk van onder meer Mónika Balsai (als Liza), de wat klungelig uitziende inspecteur Szabolcs (Bede Fazekas), de perfect gecaste charmeur Zoltán Schmied en de geest van de in de jaren 70 overleden Japanse zanger Tomy Tani (David Sakurai). Maar ook de muzikale omlijsting en de aankleding zijn een waardevolle toevoeging aan de verschillende personages. Met de bijzonder mooie cinematografie is een even bizarre als betoverende sfeer neergezet. Dit alles wordt nog eens versterkt door het inventieve gebruik van de Japanse folklore in het verhaal. De muzikale score blinkt uit in zijn vage Japanse muziek en de Finse volksmuziek, met als hoogtepunt toch echt het Fins Ievan Pollka.

Laten we ‘Liza, the Fox-Fairy’ voor het gemak een duistere romantische komedie noemen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de film eigenlijk in geen hokje is te plaatsen. Het is een belevenis die je in zijn geheel over je heen moet laten glijden. Het verhaal is bizar, de beelden vaak prachtig en met een heerlijke vreemde sfeer weten de makers je te boeien en je mee te slepen in dit met humor doordrenkte duistere sprookje. ‘Liza, the Fox Fairy’ is een debuut waar Károly Mészáros met recht trots op mag zijn. Wedden dat het lang duurt voor die glimlach op je gezicht verdwijnt?

Meinte van Egmond

Waardering: 4

Bioscooprelease: 30 juni 2016