Loaded (2008)

Regie: Alan Pao | 95 minuten | actie, drama, thriller, misdaad | Acteurs: Jesse Metcalfe, Corey Large, Monica Keena, Nathalie Kelley, Chace Crawford, Johnny Messner, Jimmy Jean-Louis, Vinnie Jones, Mitchell Baker, Mary Christina Brown, Jeff Chase, Taylor Cole, Shanna Collins, Cameron Douglas, Nicole Eggert, Luke Flynn, Drew Fuller, Simona Fusco, Erin Gray, Noel Gugliemi, Briana Hicks, Kurupt, Mei Melançon, Lochlyn Munro, Burton Perez, John Bennett Perry, Alyssa Pridham, Parker Stevenson, Tabitha Taylor

Zodra de opening credits van ‘Loaded’ over het scherm rollen, bekruipt je het gevoel dat je naar een introfilmpje van een computergame zit te kijken. Al gauw wordt duidelijk dat de film net zoveel diepgang als een doorsnee actiespelletje heeft.

De eerste twintig minuten gebeurt er weinig voor een film waarvan de synopsis doet vermoeden dat je anderhalf uur actie en geweld kan verwachten. Tijdens de trage start leren we de 25-jarige Tristan Price (Jesse Metcalfe, “Desperate Housewives”) kennen. Omdat jaren geleden tijdens een van zijn beruchte feestjes een meisje omkwam door een overdosis drugs, mag Tristan van z’n ouders amper nog het huis uit; hooguit om naar college te gaan. De losbol is veranderd in een brave, verloofde student.

Dit alles verandert in een dag, als Tristans broer en vrienden hem voor zijn verjaardag meenemen naar een striptent. Al gauw is de deugdzame knul weer volop aan de alcohol. Niet veel later op de afterparty verschijnt de cocaïne alweer op tafel, gaat onze held naar bed met een wildvreemde dame en na het ontmoeten van wat foute vriendjes volgen geweld en gewapende overvallen.

Voor degenen die zich niet snel laten afleiden door mooie dames, hippe rapmuziek en veel geweld is deze neerwaartse spiraal van een keurige student in slechts een paar dagen moeilijk voor lief te nemen. Het hoofdpersonage lijkt totaal geen eigen wil te hebben. Lijntje coke? Prima. Gewapende overval? Nou, ik moet eigenlijk studeren, maar vooruit. Het matige acteerwerk van de castleden helpt ook niet om je het verhaal in te trekken. Vinnie Jones (‘Snatch’) speelt wel degelijk als bad guy, maar is nauwelijks in beeld.

Er wordt voortdurend gebruik gemaakt van slowmotion om dramatisch bedoelde scènes kracht bij te zetten, waardoor je de neiging hebt continu de fastforwardknop in te drukken. De filmmakers wilden in ‘Loaded’ het snelle, flitsende leven van criminelen in het drugscircuit laten zien, maar leveren uiteindelijk een film af die je vooral snel wilt vergeten.

Wouter Westerhof