Local Hero (1983)

Regie: Bill Forsyth | 111 minuten | drama, komedie | Acteurs: Burt Lancaster, Peter Riegert, Fulton Mackay, Denis Lawson, Norman Chancer, Peter Capaldi, Rikki Fulton, Alex Norton, Jenny Seagrove, Jennifer Black, Christopher Rozycki, Christopher Asante, John Jackson, Dan Ammerman, Tam Dean Burn

Snelle zakenjongen Mac wordt door zijn excentrieke baas, de biljardair Felix Happer (Burt Lancaster), naar Schotland gestuurd. Happer heeft een uitstekende locatie gevonden voor een gigantische olieraffinaderij aan de Noordzee. Mac is gewend om snel tot resultaten te komen en dat bevalt Happer goed. Maar dat is niet het enige wat belangrijk is aan de reis. Happer is een fanatiek astronomie liefhebber en drukt Mac op het hart vooral goed naar de Schotse hemel te kijken. Hij is erop gebrand een komeet naar zichzelf te kunnen vernoemen. Mac heeft in Schotland zes uur voorsprong op Houston, Texas, en elke opvallende beweging in het sterrenbeeld Maagd moet hij direct per telefoon melden. Happer geeft hem hiervoor zelfs zijn privénummer.

Nog voor ze bij Ferness zijn aangekomen, komen Mac en zijn Schotse collega Oldsen (Peter Capaldi) vast te zitten in de dichte mist. Ze zijn gedwongen in de auto te overnachten met op de achterbank een gewond konijn dat ze hebben aangereden. De nogal aparte ontvangst in het dorp na zo’n ongemakkelijk doorgebrachte nacht, maakt het er niet beter op. Mac is hierdoor extra op gebrand om zo snel mogelijk een gunstige deal te sluiten en weer naar Amerika te vertrekken.

Dat dit erg lastig zal worden, begrijpt hij zodra hij het beeldschone strand en idyllische omgeving heeft gezien. Ook Urquhart (Denis Lawson), de lokale advocaat annex hoteluitbater annex taxichauffeur, beseft maar al te goed de sterke onderhandelingspositie van de bewoners. Terwijl de onderhandelingen lopen, raakt Mac tot ieders verbazing, en niet in het minst die van hemzelf, geleidelijk aan betoverd door het dorp en de omgeving.

‘Local Hero’ is een poëtische lofzang op de schoonheid van Schotland. Bij wie er al geweest is, komen direct mooie herinneringen naar boven aan het sprookjesachtige landschapsschoon en de adembenemende kusten en wie nog moet gaan, kan mijmeren en over al het moois dat daar ligt te wachten. Het is ontroerend om te zien hoe de werkverslaafde Mac eerst gehaast en strak in het pak over het strand loopt om geleidelijk aan te smelten door het rustige tempo van leven in het dorp en de krachtige gemeenschapszin van de dorpsbewoners. Zijn horloge dat met ‘Yellow Rose of Texas’ laat weten dat het in Houston tijd is voor zaken, wordt op een gegeven moment symbolisch weggespoeld door het zeewater.

Maar het is vooral een erg leuke film. Hilarisch zijn de beledigingen die psychiater Moritz (Norman Chancer) de schatrijke Happer naar het hoofd slingert in het kader van therapie. En dan zijn er ook nog de vele, rare gesprekken die door de verschillende acteurs onderkoeld worden gevoerd en daardoor des te grappiger zijn. Oldsen wil het konijn dat ze hebben aangereden ‘Harry’ noemen, maar Mac zegt op besliste toon dat haar naam ‘Trudy’ is.

‘Local Hero’ is een hedendaags sprookje over de betoverende werking van het beeldschone Schotland. De sprookjesachtige, poëtische muziek van Mark Knopfler werkt als een melodie uit de fluit van de rattenvanger van Hamelen en verzet tegen deze film is dus zinloos. Laat je gewoon maar meeslepen.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 18 augustus 1983