Locked Down (2021)

Recensie Locked Down CinemagazineRegie: Doug Liman | 118 minuten | drama, komedie, misdaad | Acteurs: Anne Hathaway, Chiwetel Ejiofor, Dulé Hill, Jazmyn Simon, Mark Gatiss, Stephen Merchant, Mindy Kaling, Ben Stiller, Ben Kingsley, Bobby Schofield, Tallulah Greive, Katie Leung, Eva Röse, Shereen Gray, Sam Spruell, Claes Bang, Lucy Boynton, Marek Larwood

Het is niet de eerste, maar wel de eerste gróte productie die tot stand is gekomen dankzij COVID-19: ‘Locked Down’. Met sterren als Anne Hathaway en Chiwetel Ejiofor vrijwel continue in beeld, verrassende cameo’s (via Zoom of Skype uiteraard) van een paar grote Hollywood-namen, een gevierde regisseur (Doug Liman) en getalenteerd scenarioschrijver Steven Knight (‘Locke’, ‘Eastern Promises’, “Peaky Blinders”), zijn de verwachtingen hoog. ‘Locked Down’ presenteert zich als een heistfilm, maar liefhebbers van actiethrillers die rekenen op een variant van ‘Ocean’s 11’, moeten hun verwachtingen flink bijstellen.

Linda (Anne Hathaway) en Paxton (Chiwetel Ejiofor) wonen in een prachtig huis aan een rustige straat in Londen. De Britse regering heeft, net als alle andere landen die getroffen zijn door de pandemie, een lockdown afgedwongen. De straten zijn uitgestorven, mensen werken vanuit huis of zijn met verlof gestuurd. De onzekerheid over de situatie is groot, ziekenhuizen kunnen de stroom coronapatiënten niet aan, er is nog niets bekend over een vaccin… welkom in het voorjaar van 2020.

Het is in deze situatie dat het voor mensen als Linda en Paxton extra moeilijk is. Net vóór de pandemie de kop opstak, besloot Linda namelijk dat het nu echt over was met de relatie. Wat haar ooit aantrok in Paxton, is verdwenen. De twee zijn uit elkaar gegroeid. Paxton zat voor Linda aangaf dat zij niet meer met hem verder wilde al in een depressie. Hij heeft het gevoel dat hij voor het ongeluk geboren is. Hij denkt dat zijn verleden hem blijft achtervolgen, waardoor hij – ondanks zijn intelligentie – nooit een baan op niveau zal krijgen. Linda is dan wel succesvoller in haar werk (ze is CEO van de Britse tak van een Amerikaanse multinational), maar dankzij de Coronacrisis moet zij handelingen verrichten waar ze absoluut niet achter staat.

Het grootste gedeelte van ‘Locked Down’ gaat op aan de strubbelingen tussen de twee Londenaren. Die gesprekken gaan van misschien wat vergezocht tot heel aannemelijk, maar hé: de lockdown heeft op iedereen een ander effect, dus wat is geloofwaardigheid nu helemaal onder deze extreme omstandigheden? Hathaway en Ejiofor slagen er in ieder geval steeds in om hun personages voldoende diepgang mee te geven, waarbij we ook echt geloven in de neerwaartse mentale spiraal waarin ze zich bevinden. Gelukkig is het niet allemaal duisternis; ‘Locked Down’ heeft voldoende grappige momenten om wat lucht in het verhaal te brengen.

Pas in het laatste halfuur komen de misdaadfilmfans aan hun trekken. De spanning zit ‘m niet alleen in het feit of de diefstal überhaupt plaatsvindt (Linda en Paxton laten de uiteindelijke beslissing afhangen van de omstandigheden op het moment suprème), maar ook in de uitvoering. Hoewel de misdaad in deze (door COVID-10 ontstane) situatie eigenlijk nauwelijks voorbereiding vereist, en het nu nog getrouwde stel beslist geen doorgewinterde criminelen zijn, kan het op het eerste gezicht makkelijke klus nog op allerlei manieren fout gaan. ‘Locked Down’ is een wat vreemde genremix, maar het wérkt absoluut: de film vertelt veel zinnigs over relaties, werk en wat een gedwongen quarantaine met mensen doet.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

VOD-release: 15 april 2021