Longlegs (2024)

Recensie Longlegs CinemagazineRegie: Oz Perkins | 101 minuten | misdaad, horror | Acteurs: Maika Monroe, Nicolas Cage, Blair Underwood, Alicia Witt, Michelle Choi-Lee, Dakota Daulby, Lauren Acala, Kiernan Shipka, Maila Hosie, Jason Day, Lisa Chandler, Ava Kelders, Rryla McIntosh

‘The Silence of the Lambs’, maar dan vele malen enger. Dit is hoe ‘Longlegs’ het best te omschrijven is. Regisseur Oz Perkins, zoon van Hollywoodlegende Anthony Perkins, weet een van de beste films van het jaar en een van de engste van het afgelopen decennium neer te zetten, met eigenlijk een vrij simpel verhaal.

Lee Harker (Maika Monroe) is nog niet zo lang bij de FBI en wordt direct op een lastige zaak gezet. De agente krijgt de taak de onopgeloste zaak van een seriemoordenaar op te pakken. Alleen gaat deze seriemoordenaar anders te werk dan anderen. Deze seriemoordenaar laat namelijk de vaders hun gezinnen uitmoorden, in plaats van het zelf te doen. Achtergelaten briefjes ondertekent hij met Longlegs. Aan Harker uit te vinden wie deze Longlegs is en het moorden te stoppen. Maar wat Harker niet weet is dat Longlegs dichter bij haar staat dan ze had durven denken.

Een van de aspecten die ‘Longlegs’ zo goed maakt is hoe eng de film is. Bij horrorfilms denkt men vaak aan films als ‘Insidious’ of ‘The Conjuring.’ Deze films bevatten veel jumpscares en daarom schrik je vaak als kijker. ‘Longlegs’ bevat geen enkele jumpscare. In tegenstelling tot de eerder genoemde films kruipt ‘Longlegs’ onder je huid. Dit komt door het verhaal, maar ook door de personages en sfeer die gecreëerd wordt door Perkins. Daarnaast dragen de prestaties van de acteurs ook enorm bij aan de pure angst die je voelt als kijker.

Maika Monroe weet de gecompliceerde Lee Harker uiterst overtuigend neer te zetten en neemt de kijker echt mee in haar angst. Nicolas Cage als Longlegs is fenomenaal.. Vanaf het moment dat hij in beeld komt ben je doodsbang voor hem en dat gevoel laat je ook niet meer los. Dit komt doordat Cage Longlegs maniakaal maar toch gecontroleerd speelt, iets wat hem heel onvoorspelbaar maakt.

Ook de plot van ‘Longlegs’ werkt erg goed. Het is niet onnodig ingewikkeld, maar juist dat maakt het zo effectief. Juist hierdoor wordt de kijker nog meer meegezogen in de wereld van ‘Longlegs’, iets wat het horroraspect van de film alleen maar ten goede komt.

Kortom, Oz Perkins weet met ‘Longlegs’ een fantastische film in het horrorgenre neer te zetten. De acteerprestaties, sfeer en gebrek van jumpscares maken de film doodeng en zal dan ook menig kijker met de haren recht overeind de bioscoop uit sturen.

Tom Holtackers

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 11 juli 2024