Looney Tunes: Back in Action (2003)

Regie: Joe Dante | 91 minuten | animatie, avontuur | Acteurs: Brendan Fraser, Jenna Elfman, Steve Martin, Timothy Dalton, Heather Locklear, Joan Cusack, Bill Goldberg, Don Stanton, Dan Stanton, Dick Miller, Roger Corman, Kevin McCarthy, Jeff Gordon, Matthew Lillard, Mary Woronov, Marc Lawrence, Bill McKinney, George Murdock, Robert Picardo, Ron Perlman, Vernon Wells, Leo Rossi | Originele stemmencast: Joe Alaskey, Jeff Bennett, Billly West, Eric Goldberg, Bruce Lanoil, June Foray, Bob Bergen, Casey Kasem, Frank Welker, Danny Chambers

Stel je eens voor dat je favoriete tekenfilmfiguren echt waren en dat je ze op straat kon tegenkomen! Deze kinderfantasie zorgt al decennia voor verbluffende combinaties van echte mensen en animatie. Van klassiekers als ‘Mary Poppins’ en ‘Pete’s Dragon’ tot het zichzelf parodiërende ‘Enchanted’ van Disney – ze blijven in ons geheugen gegrift als mooi jeugdsentiment. ‘Looney Tunes – Back in Action’ is doet ook een duit in het zakje door de Looney Tunes los te laten in de echte wereld.

Waar we in ‘Space Jam’ de wereld van de Looney Tunes bezochten met basketballer Michael Jordan, kiest ‘Looney Tunes – Back in Action’ voor de ‘Who Framed Roger Rabbit’-benadering: de Looney Tunes leven in onze wereld, als ware het de normaalste zaak van de wereld. Ze werken als acteurs in de tekenfilms die we op tv kijken. Het verhaal is een energieke en leuk gevonden parodie op James Bond en science fictionfilms uit de jaren 50. Stuntman DJ Drake (Brendan Fraser) gaat samen met studio-assistent Kate Houghton (Jenna Elfman), Bugs Bunny en Daffy Duck de strijd aan tegen Mr. Chairman (Steve Martin), de kwaadaardige baas van het bedrijf ACME (huisleverancier van Wile E. Coyote). Mr. Chairman heeft Drakes vader en acteur Damien Drake (Timothy Dalton) – stiekem een geheim agent – ontvoerd en wil de mysterieuze Blue Monkey-diamant gebruiken om de wereld over te nemen.

Je leest het al, het verhaal slaat eigenlijk helemaal nergens op en is vooral een excuus voor een hoop vermakelijke scènes met Looney Tunes-karakters. Zo komen Drake en co in een casino gerund door Yosemite Sam en stuurt Mr. Chairman Elmer Fudd en Marvin the Martian op ze af. En passant passeren ook nog de Daleks uit ‘Dr. Who’ de revue. De energieke en aanstekelijke Fraser is de perfecte menselijke tegenspeler voor de Tunes, en neemt ook zichzelf op de hak (zo blijkt Drake de stand-in te zijn van Fraser in de ‘Mummy’-films). Ook Dalton heeft het duidelijk naar zijn zin in een geestige parodie op zijn korte carrière als 007.

Wat de film zou helpen zijn sterkere schurken. Mr. Chairman is uiteindelijk eerder grappig dan gevaarlijk, en lijkt nooit een echte bedreiging voor de hoofdfiguren te zijn. Met Wile E. Coyote, die ook achter Drake en consorten aan wordt gestuurd, weten we natuurlijk al hoe het afloopt. Het handelsmerk van Bugs Bunny is natuurlijk dat hij zich overal uit weet te redden, maar een wat serieuzere dreiging had het verhaal een wat bevredigender einde gegeven. Desondanks is ‘Back in Action’ een vermakelijke rit met leuke slapstick voor de kinderen en nostalgische in-jokes voor de volwassenen.

Yurre Wieken

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 10 december 2003