Looney Tunes: Back in Action (2003)

Regie: Joe Dante, Eric Goldberg | 93 minuten | animatie, avontuur | Acteurs: Brendan Fraser, Jenna Elfman, Steve Martin, Timothy Dalton, Heather Locklear, Joan Cusack, Bill Goldberg, Don Stanton, Dan Stanton, Dick Miller, Roger Corman, Kevin McCarthy, Jeff Gordon, Matthew Lillard, Mary Woronov, Marc Lawrence, Bill McKinney, George Murdock, Robert Picardo, Ron Perlman, Vernon Wells, Leo Rossi | Originele stemmencast: Joe Alaskey, Jeff Bennett, Billly West, Eric Goldberg, Bruce Lanoil, June Foray, Bob Bergen, Casey Kasem, Frank Welker, Danny Chambers

Warner Brothers’ Looney Tunes hebben eigenlijk geen introductie nodig. De onsterfelijke Tunes rennen al sinds de jaren 30 door geanimeerde bossen en woestijnen. Deze keer is echter anders en worden de Tunes losgelaten in de echte wereld, met alle gevolgen van dien. Dit losse maar hilarische vervolg op de jaren 90 klassieker ‘Space Jam’ (1993) trekt met deze andere aanpak alles uit de kast om de kijker te vermaken, maar is daarmee niet meteen een klassieker van hetzelfde kaliber.

Daffy Duck en Bugs Bunny wonen in deze film dus in de Warner Brothers studio. Nou ja, totdat Daffy wordt ontslagen door de ijskoude Vice President of Comedy, Kate (Jenna Elfman). Daffy is daar natuurlijk niet van gediend en moet worden verwijderd door beveiliger en stuntman in spe DJ Drake (Brendan Fraser). Als het duo de studio, de Batmobile en de iconische watertoren eenmaal hebben vernietigd in een wilde achtervolging, mogen ze beiden vertrekken. DJ gaat verslagen naar huis, stiekem gevolgd door Daffy. Daar krijgt het duo bericht van Drake senior (Timothy Dalton). Senior is niet alleen een acteur die een spion speelt, hij is in het écht ook een spion; en hij heeft de hulp van DJ en Daffy nodig. Gevolgd door Bugs en Kate vertrekken Daffy en DJ naar Las Vegas op een wild spionnenavontuur. En wat zou een spionnenfilm zijn zonder een Austin Powers-achtige superschurk als Mr. Chairman (Steve Martin) van ACME?

De Tunes zijn dus zeker back in action, maar een vervolg is het niet. Voor fans van ‘Space Jam’ (1993) is dat misschien een teleurstelling. Er zijn meerdere pogingen ondernomen om wel een vervolg te maken, maar die strandden tot ‘Space Jam: A New Legacy’ uitkwam in 2021. Het resultaat van de vele pogingen is een compleet ander soort film. Het verhaal gaat in veel rapper tempo van hot naar her, en dreigt soms focus te verliezen. Soms voelt het alsof de grappen eerst zijn geschreven en de plot daar vervolgens achteraan moet hollen. Het helpt niet dat de film voor het grootste gedeelte een MacGuffin-film is, waardoor het even duurt voordat de kijker precies doorheeft wat er aan de hand is. De animatie is wel zichtbaar geüpdatet sinds de jaren 90. De Tunes lopen door de echte wereld, waaronder alle schilderijen in het Louvre, alsof ze er thuishoren. Dat is voor de menselijke acteurs niet altijd even makkelijk, maar het acteerwerk is voldoende voor een Looney Tunes-film.

Zoals het hoort wordt de vierde wand vakkundig gesloopt. Niet alleen in het script, maar ook in de cast. Desondanks is de film toegankelijk voor iedereen. Een kind ziet Bugs Bunny schreeuwen onder de douche, een volwassene ziet een moderne versie van ‘Psycho’ (1960). Gelukkig is de film niet alleen maar grappenmakerij, maar satire op Hollywood, sterrenstatus en bedrijfscultuur. Helaas heeft de film ook wat gedateerde elementen. De vrouwen dragen zo nu en dan net wat te strakke kleding en de romantiek is een verplichting. Het blijft allemaal redelijk tam, ook voor een film uit 2003, maar het zal een moderne kijker wel opvallen.

Dus is ‘Looney Tunes: Back in Action’ (2003) een aanrader? De film is chaotischer, maar wel energieker dan ‘Space Jam’ (1993). En terwijl de één toppunt jaren 90 is, is de ander agressief jaren 00. Meestal is dat leuk. En de film zit bomvol leuke cameo’s en referenties naar andere werken, dus voor de filmliefhebber met een scherp oog is iedere scène wat nieuws te vinden. Ondanks de incidentele ruwe kantjes is er eigenlijk maar één grote ‘maar’: je moet namelijk wel van de Tunes houden, anders is de film taaie kost. De film is dus zeker een aanrader als je een avondje hardop wil lachen om Bugs en Daffy met het hele gezin, en dat is ironisch genoeg niet voor iedereen. Maar ook daar heeft Bugs een antwoord op: “If you don’t find a rabbit with lipstick amusing, you and I have nothing to say to each other”.

Sam van Zuilen

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 10 december 2003