Lords of Dogtown (2005)

Regie: Catherine Hardwicke | 107 minuten | drama, biografie, sport | Acteurs: Emile Hirsch, Victor Rasuk, Rebecca De Mornay, John Robinson, Michael Angarano, Nikki Reed, Johnny Knoxville, Heath Ledger, Vincent Laresca, William Mapother, Julio Oscar Mechoso, Brian Zarate, Pablo Schreiber, Elden Henson, Mitch Hedberg

Midden jaren zeventig werd het toen nog suffe skateboarden gemoderniseerd tot de huidige stoere sport waar miljoenen in omgaan. In deze tijd werd het ‘horizontale’ skateboarden vervangen door de verticale variant, waarbij de boarders op halfpipes hun kunsten vertonen.

Verantwoordelijk voor deze revolutie was een groepje kids uit zuidelijk Californië, dat samen het Zephyr Team vormde onder leiding van surfboardshop-eigenaar Skip (hier gespeeld door een uitstekende Heath Ledger, die bijna onherkenbaar is met zwarte zonnebril en neptanden).

Eigenlijk was surfen de grote passie van deze jongeren, maar de zee bij Santa Monica en Venice Beach leverde niet de hele dag hoge golven. Zodoende werd er geskateboard op de tijdstippen dat er niet gesurft kon worden.

Tijdens een periode van droogte komen tuinzwembaden in de regio leeg te staan. De ‘Z-Boys’ sluipen van tuin tot tuin om in de leegstaande kuipen met nieuwe moves te experimenteren, waarbij de zwembaden dienst deden als eerste halfpipes.

Een aantal leden van het Zephyr Team brak door met deze nieuwe stijl van skateboarden en kreeg lucratieve sponsordeals aangeboden. Een van deze Z-boys was Stacy Peralta, (in de film gespeeld door John Robinson uit ‘Elephant’), die in 2001 de documentaire ‘Dogtown and Z-Boys’ maakte over het Zephyr-skateteam en de revolutie die de groep met hun vernieuwende stijl teweegbracht.

Deze documentaire vormt de basis voor de speelfilm ‘Lords of Dogtown’ van regisseuse Catherine Hardwicke (‘Thirteen’). We volgen de drie opvallendste leden uit het Zephyr Team, Stacy Peralta, Tony Alva en Jay Adams, vanaf de tijd dat skateboarden nog een hobby was, tot aan de wederopstanding van de sport in Amerika en het onontkoombare uiteenvallen van het Zephyr Team vanwege botsende ego’s.

Ging het in de documentaire ‘Dogtown and Z-Boys’ nog vooral over de individuele kwaliteiten van de Z-Boys, in ‘Lords of Dogtown’ draait het met name om de onderlinge verstandhoudingen tussen de drie hoofdpersonen. Fricties tussen de ploeggenoten worden her en der flink uitvergroot om aan Hollywoodmaatstaven te voldoen.

Bovendien zijn er fictieve personages aan het verhaal toegevoegd. Zo zat er in het echte Zephyr Team nooit een jongetje met een hersentumor genaamd Sid. In de documentaire wordt door de skaters wel gesproken over een doodziek jongetje, alleen was dit niet de beste vriend van Jay Adams, zoals in de film. Het gegeven uit de docu dat de vader van dit jongetje het zwembad in hun achtertuin leeg liet staan zodat de jongens erin konden oefenen, wordt door filmmaakster Hardwicke wel handig gebruikt voor het slot van ‘Lords of Dogtown’.

De totstandkoming van ‘Lords of Dogtown’ is vergelijkbaar met die van films als ‘Party Monster’ (2003), waarbij ook een documentaire als basis diende. Het originele verhaal wordt hier en daar wat ingekort, problemen worden een beetje aangedikt en wat je overhoudt is een film die het niet zo nauw neemt met de feiten maar die zeer beslist een kijkje waard is. Al was het alleen maar om je warm te maken voor het oorspronkelijke, indrukwekkende verhaal over de skateboardrevolutie dat aan de film ten grondslag ligt.

Wouter Westerhof

Waardering: 3

Bioscooprelease: 1 september 2005