Lorna Doone (2000)

Regie: Mike Barker | 180 minuten | drama, avontuur, romantiek | Acteurs: Martin Clunes, Richard Coyle, Aidan Gillen, Amelia Warner, Anthony Calf, Barbara Flynn, Martin Jarvis, Michael Kitchen, Anton Lesser, Jack Shepherd, Jesse Spencer, Peter Vaughan, Neil Finnighan, Jack Baverstock, Trevor Cooper, Ruth Sheen, Seon Rogers, Katie Pitts-Drake, Oliver Chris, Honeysuckle Weeks, Joanne Frogatt, Rebecca Callard, Helen Coker, James McAvoy, Trevor Peacock, John Paul Connolly, Simon Quarterman, Pip Torrens, Peter Pacey, Gregor Henderson-Begg, Don Powell

In 2000 kwam de BBC met een tweedelige serie naar het boek ‘Lorna Doone’ van R.D. Blackmore. Dit avonturenverhaal, dat veel overeenkomsten vertoont met verhalen als ‘Romeo and Juliet’ en ‘Tristan and Isolde’, is hiermee al voor de tiende keer verfilmd, waaronder een televisiefilm in 1990 met Clive Owen als held John Ridd en Sean Bean als slechterik Carver Doone, die ondanks de grote namen geen heel erg succesvolle film werd. Hoewel ‘Lorna Doone’ dus erg populair is bij filmmakers, is het niet zo’n heel bekend verhaal.

Dit avontuur speelt zich af in Engeland, rond 1675, als koning Charles II aan de macht is. John Ridd (Richard Coyle), een eenvoudige boer, heeft als jonge jongen zijn vader vermoord zien worden door een tirannieke dynastie die al sinds mensenheugenis een grote bedreiging vormt voor de gewone boeren: de Doones. Als John op een dag het mooie meisje Lorna (Amelia Warner) ontmoet, raakt hij op haar verliefd. Al gauw blijkt, hoe kan het ook anders, dat zij een Doone is, die is voorbestemd om te trouwen met de toekomstige, en natuurlijk heel erg schurkachtige leider van de bende, Carver Doone (Aidan Gillen). Nu Lorna John heeft ontmoet ziet ze het helemaal niet zitten om met Carver te trouwen, en ze vlucht met John mee naar het boerendorpje in de buurt waar hij woont, waar ze, ondanks het feit dat ze een Doone is, hartelijk wordt onthaald. Carver laat het er niet bij zitten, en al snel staat hij met een hele bende Doones op de stoep om Lorna terug te halen. John, zijn familie en zijn vrienden gaan
het gevecht met de Doones aan, want John heeft er alles voor over om Lorna bij zich te houden. Maar ondertussen blijkt dat Lorna geen Doone is, maar een rijke erfgename. Met de dreiging van de gevaarlijke Doones boven zijn hoofd, en het plotselinge grote standsverschil tussen hem en Lorna, wordt het John wel heel erg moeilijk gemaakt in de liefde… Zou het deze arme boer lukken om de Doones te verslaan en te mogen trouwen met de nu steenrijke Lady Lorna?

Het scenario voor de serie is geschreven door Adrian Hodges, die bekend staat om zijn scenario’s voor Brits televisiedrama, zoals de serie ‘Charles II: The Power & The Passion’ (2003) van Joe Wright.

John Ridd wordt als een sympathieke held neergezet door Richard Coyle, die velen zullen kennen als Jeff uit de Britse komedieserie ‘Coupling’. Lorna wordt gespeeld door de relatief onbekende Amelia Warner, die deze rol niet onaardig vertolkt, maar meer lijkt te zijn uitgekozen om haar looks dan acteerkwaliteiten. Verder zijn er bijrollen van onder andere Barbara Flynn als Johns moeder, Peter Vaughan als de leider van de Doones en Aidan Gillen als de schurk die de macht wil hebben en met Lorna wil trouwen. En wie goed oplet ziet een piepjonge James McAvoy, als een soldaat die verliefd wordt op één van Johns zussen, in deze verfilming voorbij komen.

‘Lorna Doone’ heeft een RTS Television Award gewonnen voor Best Visual Effects, en werd voor de BAFTA voor Best Photography and Lighting genomineerd. Dit is overigens zeer terecht, want de serie ziet er prachtig uit, en oogt eerder als een grote avonturenfilm dan een televisiedrama. Hoewel ‘Lorna Doone’ een mooie serie is, is het hier en daar wel een beetje langdradig. Dit kan komen door de voorspelbaarheid van het verhaal. Je weet wat er hoogstwaarschijnlijk komen gaat, maar je moet nog wél even geduld hebben voor het zover is.

‘Lorna Doone’ is een leuke avonturenserie voor het hele gezin, hoewel hij wel de indicatie ’12 jaar en ouder’ mee krijgt. Er zitten wel veel gevechten in de serie, maar erg shockerend of bloederig zijn die niet. De serie is qua dramatiek geen hoogstandje, maar het geheel komt over als een degelijke kostuumserie: een soort luchtige versie van ‘Romeo and Juliet’ met een avontuurlijke twist.

Franka Kersten