Lost Persons Area (2009)

Regie: Caroline Strubbe | 109 minuten | drama | Acteurs: Zoltán Miklós Hajdu, Kimke Desart, Lisbeth Gruwez, Sam Louwyck

Gelukkig voor de filmliefhebber is regisseur Caroline Strubbe niet verloren voor het filmvak. Na drie alom geprezen korte films in de jaren negentig en een sabbatical van negen jaar keerde zij anno 2009 weer terug in de spotlights met haar speelfilmdebuut, ‘Lost Persons Area’.

Het is een film waarmee zij niet de gemakkelijkste weg bewandelt. Niet alleen de manier van filmen, maar ook het verhaal en de thema’s die daarin verweven zijn, zijn geen lichte kost. En dat maakt de film zeker niet voor iedereen even toegankelijk.

In ‘Lost Persons Area’ wordt niet veel gesproken. Het zijn voornamelijk de beelden die de intrigerende verhalen van de verschillende hoofdpersonen vertellen, waarbij duidelijk genoeg ruimte overblijft voor de eigen interpretatie van de kijker. De personages zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig. Je voelt je dan ook snel verbonden, kiest niet direct partij maar wordt juist meegezogen in de innerlijke strijd van de hoofdpersonen.

In deze strijd staan thema’s als eenzaamheid, vervreemding, jaloezie en het niet uiten van gevoelens centraal. Zo worden confrontaties als het kan vermeden. De angst om niet begrepen of zelfs afgewezen te worden, neemt dusdanige vormen aan dat de spanning tussen de personages zo hoog oploopt, dat het tot een onvermijdelijke uitbarsting moet komen.

Dit alles speelt zich af op een locatie waar de cinematograaf Nicolas Karakatsanis zich heeft uitgeleefd. De uitgestrekte Rotterdamse Maasvlakte waar hoogspanningsmasten het leven van de hoofdpersonen bepalen wordt prachtig in beeld gebracht. De ongebruikelijke camerastandpunten zorgen voor een verfrissende aanpak, die past bij het verhaal en soms herinneringen aan Wim Wenders oproept.

Vergezeld van een uitstekende acterende cast, die meer dans- dan acteerervaring heeft, slaagt Caroline Strubbe in haar opzet en geeft zij genoeg stof tot nadenken. Jammer alleen dat zij naarmate de film vordert concessies in het verhaal heeft gedaan omwille van de lengte van de film. Maar gelukkig staan er nog twee films op stapel waar wij naar uit kunnen kijken. ‘Lost Persons Area’ is als eerste deel van een drieluik een uitstekend voorproefje.

Lodi Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 mei 2010