Love and Monsters (2020)

Recensie Love and Monsters CinemagazineRegie: Michael Matthews | 109 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Dylan O’Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, Dan Ewing, Ariana Greenblatt, Ellen Hollman, Tre Hale, Pacharo Mzembe, Senie Priti, Amali Golden, Te Kohe Tuhaka, Tasneem Roc, Thomas Campbell, Joel Pierce, Melanie Zanetti

De wereld is vergaan. Bijna dan toch. Een meteoor die op aarde dreigde te storten is net op tijd onschadelijk gemaakt, maar de gevolgen zijn rampzalig. Het chemische spulletje waarmee de meteoor aan stukken is geschoten, daalde neer op aarde en zorgde voor monsterlijk gemuteerde insecten. Gigantische beesten met veel slijm, viezigheid en scherpe tanden. 95% van de mensheid overleefde het niet, de overige 5% zit verstopt in bunkers verspreid over het land.

In een van die bunkers woont de jonge Joel samen met een stuk of twaalf andere overlevenden. Terwijl zijn bunkergenoten elkaar hebben gevonden (in de vorm van zes stelletjes) is Joel alleen. Zijn vriendin van voor de ramp zit in een andere bunker, meer dan 100 kilometer verderop. Joel heeft af en toe radiocontact met haar, maar voor hem is dat niet genoeg. Hij besluit in zijn eentje de gevaren te trotseren, op weg naar de bunker van zijn vriendin.

In de Amerikaanse avonturenkomedie ‘Love and Monsters’ vergezellen we Joel op dit gevaarlijke avontuur. De titel wordt daarbij alle eer aangedaan. De monsters die hij ontmoet zijn niet de misselijkste, Joel is niet de dapperste, ook niet de handigste, dus dat zijn steeds spannende confrontaties. Gelukkig ontmoet Joel ook een vader en diens bijdehante dochter, die Joel allerlei lessen leren om buiten te overleven. Ook de vriendelijke hond Boy komt op zijn pad. Maar de mooiste ontmoeting (en het emotionele zwaartepunt van de film), is zijn kennismaking met de vrouwelijke robot Mav1s. Zij is gestrand in een verlaten motel, en heeft nog maar voor een enkel uurtje aan stroom in haar accu. Deze ontmoeting tussen jongen en stervende robot is er een om nooit te vergeten.

Met de monsters en de liefde uit de titel zit het dus wel goed. Maar er valt ook genoeg te lachen. ‘Love and Monsters’ heeft humor van het slimmere soort, eigenzinnig, verrassend, een enkele keer volkomen dwaas, maar altijd leuk. Het verhaal heeft bovendien nog wat verrassingen in petto, de afwisseling tussen actiescènes en meer ingetogen stukken is optimaal en de acteurs doen het allemaal prima. Hoe de makers het voor elkaar kregen deze redelijk unieke combi van spanning, ontroering en humor naar een bevredigend eind te voeren, zullen we nooit helemaal begrijpen. Wel begrijpen we dat dit een heerlijke film is voor iedereen met een goed gevoel voor humor en een groot hart.

Henny Wouters

Waardering: 4

VOD-release: 12 april 2021 (Netflix)
Blu-ray-release: 27 mei 2022