Love Hurts (2009)

Regie: Barra Grant | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Richard E. Grant, Carrie-Anne Moss, Jenna Elfman, Janeane Garofalo, Camryn Manheim, Julia Voth, Johnny Pacar, Jeffrey Nordling, Marcella Lentz-Pope, Yvonne Zima, Caroline Aaron, Melissa Keller, Angela Sarafyan, Max Van Ville, Olga Fonda, Rita Rudner, Jackie Quinones, Cameron Van Hoy, Lili Asvar, Jim Turner, Nick Shafer, Elvina Beck, Jessica Ritchie, Ian Michael Kintzle, Alex Parlar, Pamela Mattioli, Paula Mattioli, Robin McDonald, Nathaniel Bacon, Arsen Serobian

Tja, liefde doet soms pijn. Dat ervaren de mannelijke hoofdrolspelers Richard E. Grant (Ben Bingham) en Johnny Pacar (als Ben’s zoon Justin Bingham) in ‘Love Hurts’ van regisseur Barra Grant, die ook het script schreef. Maar ja, liefde wordt ook niet voor niets vaak omschreven als een werkwoord. Beide partijen moeten hard werken om de vonk in leven te houden.

In ‘Love Hurts’ is het niet moeilijk voor te stellen waarom Amanda (Carrie-Anne Moss) bij haar man Ben weg wil. Ben is iemand die volkomen vastgeroest zit in zijn middelbare leeftijd en alleen maar met zichzelf en nog meer geld verdienen bezig is. Als keel-, neus- en oorarts is hij al lang de dokter met idealen niet meer. Daarnaast blijkt hij volkomen ongevoelig voor de signalen van zijn vrouw. En volkomen verbaasd, vol ongeloof als deze hem uiteindelijk echt verlaat voor een ander. Amanda kent haar man gaandeweg niet meer terug en roept haar huwelijk een halt toe net voordat hun zoon Justin (een volkomen geloofwaardig spelende Johnny Pacar) de deur uit gaat. Dan zou het huis namelijk wel ECHT leeg zijn.

Ben is meteen in zak en as en zet het op een zuipen. Zijn zoon kan dit niet langer aanzien en besluit zijn vader een make-over te geven. Ben, die volkomen los is komen te staan van de maatschappij, moet weer een sociaal wezen worden. Dus gaat de ‘new and improved’ Ben opnieuw avondjes uit en zelfs naar de sportschool. Dat laat de dames in zijn omgeving niet onberoerd. Ben wordt de meest begeerde vrijgezel in de stad, maar als zoonlief Justin, zeer populair bij de meisjes, zelf zijn eerste echte liefde niet beantwoord ziet, valt Ben weer terug in zijn rol van verzorgende vader. Hij leert zijn zoon hoe deze echt lief moet hebben, terugvallend op de trukendoos die hij in zijn jonge jaren voor Amanda tevoorschijn haalde. Zo is eerst Justin de verstandige vader voor Ben en daarna zijn de rollen omgedraaid.

‘Love Hurts’ moet doorgaan voor een romantische komedie, maar er valt maar weinig te lachen. In die zin dekt de subtitel ‘a painfully romantic comedy’ de lading wellicht beter. Richard E. Grant overtuigt allerminst. Qua looks en teksten is het bijna niet voor te stellen dat hij een vrouw als Carrie-Anne Moss het hof mag maken. Een slecht gecaste hoofdrol. Carrie-Anne zelf speelt haar rol een beetje bleu, maar zij krijgt dan ook weinig om mee te kunnen excelleren. De andere positieve noot naast Johnny Pacar is Jenna Elfman. Zij is het leukst als de assistente van Ben die meteen op haar doel af gaat.

Op het Boston Film Festival 2009 won ‘Love Hurts’ prijzen voor beste komedie en beste regisseur. Weer een bewijs dat smaken inderdaad kunnen verschillen, want deze film heeft -binnen het genre- te weinig om het lijf. Een nieuwe coupe en de vrouwen vallen als bosjes? Iets te kort door de bocht. Goed voor een glimlach af en toe, maar daar houdt het wel mee op. Volgende keer iets meer peper toevoegen, Barra!

Ruud Stift