Love in a Bottle (2021)

Recensie Love in a Bottle CinemagazineRegie: Paula van der Oest | 80 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Hannah Hoekstra, James Krishna Floyd

Hannah Hoekstra en James Krishna Floyd sterren in deze love in lockdown-compositie van Paula van der Oest (onder andere ‘Tonio’). Lucky en Miles hebben elkaar vluchtig ontmoet op een vliegveld, terugkerend naar huis in een wereld die op slot gaat in verband met COVID-19. De premisse is liefde op het eerste gezicht, een gegeven dat sowieso niet gemakkelijk is over te brengen aan een kijker.

Voordat die het door heeft is hij getuige van beeldcommunicatie zoals in Whatsapp, waarbij de twee elkaar nader leren kennen. Hij houdt van koken; zij legt uit wat er op haar t-shirt staat. Zij eet een pannenkoek, hij kijkt toe als zij een onderbroekenmodeshow houdt. Enzovoort. De enige duidelijke dramatische toevoeging van het meekijken, is dat je de visuele reflex ziet van de een als de ander de verbinding verbreekt.

Zoveel anders dan het normale daten van jonggeliefden is het niet. De dramatische setting dreigt snel te vervelen, als in een herhaling van herkenbare zetten. Tenzij de regisseur iets ontregelends in petto heeft. Ondergetekende is snel verveeld, dat moet gezegd; voor leeftijdsgenoten van de vrijpostige Nederlandse Lucky en de gereserveerde Brit Miles zal het misschien een minder flegmatieke ervaring zijn.

De observantenhouding van de regisseur, een natuurlijke voor een creatief proces, is niet gemakkelijk te vertalen in een maatgevende kijkervaring met betrekking tot millennials en hun beslommeringen. Ook wordt geacteerd of er een groter publiek toekijkt, wat juist niet zou moeten – met als dieptepunt een humorloze seksscène. De ontbijtscène die volgt, is dan weer heel leuk.

Aan het eind lijkt Van der Oest toch te willen duiden. Het eindoordeel is evenwel dat we een afgerond online datingproces zien, zonder veel dramatische ondersteuning. Deze film had voor het overgrote deel ook voor een agent van de geheime dienst kunnen worden gemaakt. Geef ons dan maar ‘Das Leben der Anderen’, een film waarin de afluisteraar van twee geliefden zelf de hoofdpersoon is.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 24 juni 2021
VOD-release: 20 oktober 2021