Love in Thoughts – Was nützt die Liebe in Gedanken (2003)

Regie: Achim von Borries | 88 minuten | drama | Acteurs: Daniel Brühl, August Diehl, Anna Maria Mühe, Thure Lindhardt, Jana Pallaske, Christoph Luser, Marius Frey, Fabian Oscar Wien, Tino Mewes, Verena Bukal, Julia Dietze

De Duitse film is in opkomst. ‘Lola rennt’ zorgde in 1998 voor een ware ren naar de cultbioscoop en -videotheek en vanaf dat moment ligt de weg open voor nieuwe films van onze oosterburen. En ze doen het niet slecht als we kijken naar ‘Goodbye, Lenin!’ (2003), ‘Das Wunder von Bern’ (2003)’, ‘Gegen die Wand’ (2004) en nu ook ‘Was nützt die Liebe in Gedanken’ die vanaf medio oktober 2004 in ons land is te zien. Laatstgenoemde film is gebaseerd op de befaamde ‘Steglitzer Schülertragödie’ die in 1927 Berlijn opschrikte. Het verhaal gaat over een losbandig weekend van vier jongeren met catastrofale gevolgen. Ook vandaag de dag zal het verhaal van de vrijgevochten jongeren nog veel indruk maken.

Thema’s in dit verhaal zijn liefde, rebellie, de zoektocht naar geluk, de verwarring van emoties en schuldgevoelens. Al deze elementen horen bij het volwassen worden en dat is precies wat centraal staat in deze film. Dat het verhaal zich afspeelt in 1927 is meer bijzaak dan noodzaak: behalve wat kostuum- en decorverschillen is er verder niets dat doet denken aan de jaren twintig; het verhaal zou zich net zo goed in het heden kunnen afspelen. De film moet volgens regisseur Von Borries tijdloos zijn, maar omdat hij van mening is dat de jeugd uit de jaren 20 de puberteit compleet anders moeten hebben ervaren heeft hij ‘Was nützt die Liebe in Gedanken’ alsnog in 1927 laten plaatsvinden.

‘Was nützt die Liebe in Gedanken’ begint in feite pas na het fatale weekend, waardoor de afloop van het verhaal reeds bekend is. Desalniettemin roept een verhaal vanaf het begin een bepaalde spanning op. Er wordt duidelijk gewerkt naar een climax die meer of minder voorspelbaar is, maar die nog steeds als een klap in het gezicht voelt. Het drama uit 1927 is nog vrij luchtig weergegeven; centraal in deze film staat de titel, liefde in gedachten. Er wordt nauwelijks gesproken over ware gevoelens, het is het goede acteerspel van de cast dat ervoor zorgt dat we als het ware de gedachten van de personages kunnen lezen. Met zijn poëtische beeldtaal en dromerige fotografie is ‘Was nützt die Liebe in Gedanken’ een zuivere en tijdloze reflectie over de schoonheid en onstuimigheid van de jeugd, over de verwarde gevoelens die gepaard gaan met de ontdekking van de liefde en het verlies van onschuld.

Josine van Gils

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 oktober 2004