Love Is All You Need – Den skaldede frisør (2011)

Regie: Susanne Bier | 116 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Trine Dyrholm, Pierce Brosnan, Kim Bodnia, Molly Blixt Egelind, Paprika Steen, Sebastian Jessen, Christiane Schaumburg-Müller, Micky Skeel Hansen, Bodil Jørgensen, Stina Ekblad, Rikke Louise Andersson, Line Kruse, Birthe Neumann, Ciro Petrone, Philip Zandén, Frederikke ThomassenFilms zijn soms net als het echte leven. Er zal geen familie op aarde te vinden zijn waarin niet een ontspoorde neef, een veel te luid en vaak pratende tante of een oom die het hardst om zijn eigen grappen lacht zit. ‘Love Is All You Need’ van Susanne Bier – in eigen land onder de veel passender en minder alledaagse titel ‘Den skaldede frisør’ uitgebracht, wat ‘De kale kapster’ betekent, gaat over zo’n disfunctionele familie.

De spil in ‘Love Is All You Need’ is Ida (Trine Dyrholm). Terwijl zij op het ziekenhuis een afrondend gesprek voert over de chemokuren die zij vanwege borstkanker heeft ondergaan, ligt haar man Leif (Kim Bodnia) met de veel jongere Tilde ‘van de administratie’ op de bank zijn lunchpauze door te brengen. Wanneer Ida hen betrapt, is ze verslagen. De halfslachtige opmerkingen van haar echtgenoot om zijn bedrog goed te praten lijken niet tot haar door te dringen. Leif pakt zijn boeltje en vertrekt. Pas op de trouwerij van hun dochter in Italië zullen ze elkaar weerzien.

Astrid (Molly Blixt Egelind) zal in het huwelijk treden met Patrick (Sebastian Jessen), een lieve jongen die ze nog maar drie maanden kent. De klik tussen de twee schijnt zo sterk te zijn, dat trouwen de enige logische optie is. De lokatie: een nog op te knappen landhuis van Patricks vader Philip (Pierce Brosnan), gelegen vlakbij zee, midden in een citroenboomgaard. Philip is een drukke, onvriendelijke zakenman die in groenten en fruit handelt. Op het vliegveld komt het tot een onfortuinlijke botsing: bij het parkeren van de auto raakt de zenuwachtige Ida de dure auto van Philip en nadat hij haar uitgekafferd heeft, komen ze erachter dat ze op weg zijn naar dezelfde gebeurtenis.

In het uit ansichtkaartenplaatjes bestaande Italië hopen de problemen zich op. Niet alleen komt Patricks vervelende tante en surrogaatmoeder Benedikte (Paprika Steen) de boel verzieken, ook Leif arriveert – met zijn jonge verovering in kielzog. Astrid krijgt ondertussen steeds meer twijfels over haar aanstaande huwelijk, niet in het minst vanwege Patricks plotselinge weigering met haar de liefde te bedrijven.

Waar dit allemaal toe leidt is erg voorspelbaar. ‘Love Is All You Need’ kent geen enkele verrassing. Gelukkig wordt het afgezaagde scenario naar een hoger plan getild door de prima cast. Met name het vrouwelijke deel slaagt er in wat diepgang aan de personages te geven, Trine Dyrholm voorop, die de eenvoudige kapster neerzet als een lieve, spontane vrouw met het hart op de tong. De ontwikkeling die ze doormaakt is fijn om te volgen. Molly Blixt Egelind is een openbaring. De jonge actrice tovert een scala van emoties op haar gezicht. Voor de door de wol geverfde Paprika Steen moet het vertolken van bitchy Benedikte een heerlijke rol zijn. Geen kans laat deze pedante vrouw onbenut om haar mollige dochter op haar nummer te zetten, de aandacht naar zich toe te trekken of haar zwager Philip te wijzen op de ongebreidelde passie die er zich al jaren tussen hen bevindt… De heren krijgen minder de kans om hun talenten te etaleren, maar Pierce Brosnan heeft een prettige chemie met de hoofdrolspeelster en Kim Bodnia is leuk als de ultieme verkeerde echtgenoot.

‘Love Is All You Need’ is de meest lichtvoetige film die Susanne Bier gemaakt heeft en je bent ‘m hoogstwaarschijnlijk al weer vergeten wanneer de aftiteling over het scherm rolt. Behalve wanneer je weer eens in gesprek bent met die kletsgrage tante, dan zul je misschien nog wel eens terugdenken aan deze romkom voor veertigplussers.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 september 2012
DVD-release: 18 maart 2013