Luck (2022)

Recensie Luck CinemagazineRegie: Peggy Holmes | 105 minuten | animatie, avontuur | Originele stemmencast: Eva Noblezada, Simon Pegg, Jane Fonda, Whoopi Goldberg, Colin O’Donoghue, Lil Rel Howery, Flula Borg, John Ratzenberger, Adelynn Spoon, Grey Griffin, Suzy Nakamura, Kari Wahlgren, Kwaku Fortune, Chris Edgerly, Maurice J. Irvin, Nick Thurston, Fred Tatasciore

Stel je een magische wereld voor waar al het geluk en ongeluk wordt gefabriceerd en willekeurig op aarde wordt verspreid. Je zou dan uit statistisch oogpunt denken dat het inderdaad in de verwachting ligt dat iedereen kans maakt op geluk. Niets is minder waar in de animatiefilm ‘Luck’ (2022).

‘Luck’ is geregisseerd door Peggy Holmes, die ook bekend is van ‘Tinkerbell: Het Geheim van de Vleugels’ (2012), ‘Tinkerbell en de Piraten’ (2014) en ‘De Kleine Zeemeermin: Ariel, Hoe het Begon’ (2008) en gaat over Sam (stem van Eva Noblezada), een meisje dat de dupe lijkt geworden van het verschrikkelijke adoptiesysteem. Zonder ooit geadopteerd te zijn, moet ze na haar achttiende verjaardag de opvang verlaten.

Naast haar tragische lot staat ze bekend als een pechvogel. Niks en dan ook niks lijkt goed te gaan in haar leven. Maar hoewel ze elk ogenblik dingen uit haar handen laat vallen of apparatuur voor haar neus breekt, blijft ze positief. Ze is vastbesloten een geluksmuntje te vinden voor haar vriendin Hazel (Adelynn Spoon) die een afspraak met haar mogelijke adoptieouders heeft staan. Ze vindt er één achtergelaten door een zwarte kat, Bob (Simon Pegg), maar spoelt het per ongeluk door de wc. Wanneer ze Bob weer vindt en achtervolgt, reist ze met hem mee naar het land van geluk en ongeluk. Daar werken ze samen om een nieuw geluksmuntje in handen te krijgen zodat Sam terug kan naar de aarde voor Hazels afspraak.

Met prachtige, vooral door groen gedomineerde, animatie is ‘Luck’ een zeer vermakelijke film. De film speelt leuk met het idee van verschillende gelukssymbolen, zoals de gelukskatten met zwaaiende armpjes uit China, de Ierse leprechaun en geluksvarkentjes. Ook is de geluks- en ongelukswereld erg origineel in elkaar gezet. De belangrijke boodschap is dat geluk niet zonder ongeluk kan en vice versa en de magische wereld is ook zo ontworpen. Een gigantisch draaiende molen die de twee werelden scheidt, schiet het geluk in een groene glinsterende vorm en ongeluk in een paarse glinsterende vorm naar de aarde. Verder is deze wereld ontworpen voor wezens groot en klein. Dit brengt een schattigheid met zich mee, vooral voor de scènes waarin Sam gebruikt maakt van de attributen die voor de leprechauns bedoeld zijn, oftewel voor de kleine wezens.

De boodschap dat geluk niet zonder ongeluk kan, wordt vooral duidelijk gemaakt door te laten zien dat ongeluk niet per se slecht hoeft te zijn. Ongeluk zorgt er namelijk voor dat je meer weerstand opbouwt voor onverwachte situaties. ‘Luck’ gebruikt het Amerikaanse adoptiesysteem om deze boodschap naar voren te brengen. Dit systeem staat er om bekend heel wreed te kunnen zijn en het is belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed in een kinderfilm. Het laat zien dat zodra je officieel geen kind meer bent, de overheid je niet meer beschouwt als hun verantwoordelijkheid. Uit dit idee komt de wanhoop van Sam voort om Hazels toekomst veilig te stellen.

Hoewel het grote thema over geluk en ongeluk gaat, brengt de film ook het onderwerp van vriendschap in kaart. Door hun avontuur heen komt Sam erachter dat Bob meerdere goede vrienden heeft die hij niet in zijn leven toelaat. Doordat Sam hem laat zien dat deze vrienden er wel degelijk voor hem zijn, ontdekt ze haar eigen waarde die ze heeft in Hazels leven. Geluk is op deze manier niet alleen iets wat je hebt, het is ook iets want je kan zijn.

Sanne Brands

Waardering: 4

VOD-release: 5 augustus 2022 (Apple TV+)