Lukas & Abel: Vleugelbroertjes – Brothers of the Wind (2015)

Recensie Lukas & Abel: Vleugelbroertjes CinemagazineRegie: Gerardo Olivaris, Otmar Penker | 98 minuten | avontuur, drama | Acteurs: Manuel Camacho, Jean Reno, Tobias Moretti, Eva Kuen

In het adembenemende landschap van de Oostenrijkse Alpen speelt ‘Lukas & Abel: Vleugelbroertjes’, de wat ongemakkelijk klinkende Nederlandse titel voor ‘Brothers of the Wind’, zich af. Het is een in het Nederlands nagesynchroniseerd familiedrama dat zich richt op iets oudere kinderen (8 plus) die houden van natuur en dieren.

Filmmaker Otmar Penker heeft zich in zijn carrière heeft toegelegd op het vastleggen van de schoonheid van de Alpen en haar harige en gevleugelde bewoners. Met regisseur Gerardo Olivares, die eerder natuur en familiedrama verenigde in ‘Wolvenkind’ (‘Entrelobos’), bundelde hij zijn krachten om het verhaal te vertellen van de ongelukkige tiener Lukas, die met zijn vader Keller ergens afgelegen in de Oostenrijkse alpen woont. Sinds de dood van zijn moeder, waarvan zijn vader hem – onterecht natuurlijk – de schuld geeft, praat hij niet meer met hem. Het beroep van Keller helpt ook niet bepaald bij de verstandhouding: hij is jager, terwijl Lukas juist een dierenliefhebber is.

Maar ‘Lukas & Abel: Vleugelbroertjes’ begint met de introductie van de Abel uit de titel: een jonge adelaar, die na zijn geboorte niet alleen zijn vader verliest, maar ook door zijn iets oudere broer uit het nest wordt gegooid. De kans op overleving was al klein, maar nu helemaal. Gelukkig voor het arme dier vindt Lukas hem. Hij neemt het dier onder zijn hoede, in het geniep, want zijn vader mag er niet achter komen en legt zich erop toe de vogel te redden. Hij krijgt hulp van Danzer (Jean Reno), een boswachter met een zwak voor Lukas (en tevens verteller van het verhaal in een rustige voice-over).

Wat voor dit familiedrama pleit zijn de schitterende beelden van natuur en dier. De authentieke opnamen tonen van heel dichtbij de wildernis van de Oostenrijkse alpen in al haar pracht en praal. Het wordt al snel duidelijk voor wat voor een immense taak de crew heeft gestaan bij het zien van de close up beelden van de majestueuze adelaars, zowel op de grond als in de lucht. Alle seizoenen trekken voorbij en ook de overige Alpenbewoners – zoals wolven, vossen, gemzen en sneeuwhazen – komen in hun volle glorie aan bod.

Jammer genoeg vormt het fictieve drama en de natuuropnamen in ‘Lukas & Abel: Vleugelbroertjes’ een wat ongelukkig huwelijk. Het verhaal van de moederloze jongen en de ontwikkeling die hij doormaakt is eenvoudigweg te dun om gewicht te leggen in de film. Het zal de kijker moeite kosten om de aandacht er bij te houden. Een emotionele binding ontbreekt en het coming-of-age-drama is nergens pakkend, omdat het zo voorspelbaar en onovertuigend verloopt. Helemaal af te schrijven is deze Oostenrijkse productie echter niet, omdat de natuuropnamen een kijkbeurt beslist waard zijn.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 15 februari 2017
DVD-release: 29 juni 2017