Luting (2002)

Regie: Vincent Moloi | 47 minuten | korte film, documentaire | Acteurs: Lipolelo, Rangwane, Tankiso

Tijdens de beginjaren van de Apartheid heeft de blanke regering van Zuid-Afrika met de regering van Lesotho een verdrag gesloten dat ervoor moet zorgen dat Zuid-Afrika water krijgt. Om dit doel te realiseren, moet alles wijken. Één deel van de bewoners van de Maluti Mountains geeft aan voorgelogen te zijn en willen een rechtzaak aanspannen. Of er nu werkelijk een rechtzaak is geweest, wordt in de film niet duidelijk. Vincent Moloi focust zich namelijk op het andere deel van de bevolking dat het allemaal accepteert en de consequenties lijdzaam ondergaat.

De bewoners, die één zijn met de natuur, moeten hun bestaan als boer opgeven. Zij verlaten noodgedwongen hun land en gaan werken aan de bouw van de dammen. Ook werknemers van buiten de Maluti Mountains worden voor dit enorme project ingeschakeld. Volgens de Basotho, die van nature vredelievend zijn, brengen de buitenstaanders de ellende mee waar zij nu mee geconfronteerd worden. De structuur in hun dagelijkse leven wordt danig door elkaar geschud en zorgt ervoor dat er grote verdeeldheid is binnen de anders zo hechte gemeenschap. Inbraken, diefstal en verkrachtingen zijn onder meer zaken waar zij nu rekening mee moeten houden. Het is overduidelijk dat de gemeenschap dit niet aan kan. Hun zekere bestaan heeft plaats gemaakt voor chaos en grote onzekerheid.

Vincent Moloi laat ook twee kinderen hun visie geven over het geheel. Het spreekt voor zich dat zij negatief zijn en alles weer in vroegere staat terug willen. Deze naïviteit kun je de kinderen niet kwalijk nemen. Maar ook de volwassenen reageren zeer naïef en dit maakt dat de boodschap die de korte film moet overbrengen de kijker niet bereikt. Sterker nog, het blijkt een grote storende factor te zijn.

Mooie shots van de natuur worden afgewisseld met beelden van de inmense dammen, die het natuurschoon verstoren. Deze indrukwekkende beelden zijn helaas het enige lichtpuntje in deze low-budget produktie.

Lodi Meijer