Ma (2019)

Recensie Ma CinemagazineRegie: Tate Taylor | 99 minuten | horror, thriller | Acteurs: Octavia Spencer, Diana Silvers, Juliette Lewis, McKaley Miller, Corey Fogelmanis, Gianni Paolo, Dante Brown, Tanyell Waivers, Dominic Burgess, Heather Marie Pate, Tate Taylor, Luke Evans, Margaret Fegan, Missi Pyle, Allison Janney, Kyanna Simone Simpson, Andrew Matthew Welch, Skyler Joy, Nicole Carpenter, Elijah Bray, Creek Wilson, Micah Joseph Graves, Victor Turpin, Dennis Rodriguez, Jinny Patterson

Wat krijg je als een topactrice in een kleurloze tv-film stopt? Nee, dit is geen grap of strikvraag. ‘Ma’ is een bijzondere thriller waarin Octavia Spencer excelleert in de hoofdrol. Helaas is zij de enige reden om deze film te gaan kijken…

In ‘Ma’ draait om het het titelpersonage. Als deze eenzame vrouw door een stel pubers wordt aangeklampt en gevraagd wordt voor deze minderjarigen alcohol te kopen, gaat het mis. Ma (Spencer) nodigt de jongeren uit om bij haar huis in de kelder zuipfeestjes te houden omdat ze niet wil “dat zij dronken achter het stuur kruipen.” Dit aanbod slaan de tieners niet af en al snel worden er allerlei wilde feesten in de kelder gehouden. Totdat een pubermeisje (Diana Silvers) ontdekt dat er iets niet pluis is met Ma. Deze vrouw verbergt een duister geheim.

De trailer van ‘Ma’ doet vermoeden dat je naar een spannende horror-thriller gaat kijken, maar dat is dus niet helemaal het geval. Regisseur Tate Taylor wil ook dat de kijker sympathie en medelijden met Ma krijgt en ruimt wat tijd in voor een paar flashbacks. Er wordt vaag wat over een pestverleden verteld, maar echt beklijven doet dit aspect niet. De reden daarvoor is omdat het script van ‘Ma’ op zijn zachtst gezegd nogal rommelig is. De film springt alle kanten op en van het ene op het andere moment verandert een breekbare vrouw in een moordmachine om een seconde later weer in een stoere moeke te veranderen. Spencer weet raad met elke emotie en ze is geweldig in de rol van diabolische vrouw. Ze had echter een beter script en betere tegenspelers verdiend.

Luke Evans en Juliette Lewis zijn goed in hun vak, maar zowel de acteur als actrice kunnen weinig met hun kleurloze rol aanvangen. Silvers is niet slecht, maar ze is de enige van de tienercast die weet te overtuigen. Het acteerwerk is erg wisselvallig en dat heeft niet alleen met de rollen en dialogen te maken. Ook qua spanningsopbouw laat ‘Ma’ het afweten. De film schiet alle kanten uit en het duurt lang voordat er daadwerkelijk wat gruwelijks gebeurt. Als je deze mislukte horror-thriller wilt kijken, doe dat dan vanwege Spencer. Hier had meer ingezeten.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 30 mei 2019
DVD- en blu-ray-release: 30 oktober 2019